Tämä on Kvarn Pulse-uutiskirje, jossa tarkastellaan kryptovaluuttamarkkinoiden ja makrotalouden ajankohtaisia tapahtumia.
Viimeinen viikko on kryptomarkkinalla menty loivan nousujohteisesti. Suurimman kryptovaluutta bitcoinin kurssi nousi ja noin kolme prosenttia, ja alt-coinien (pl. ether ja suurimmat stablecoinit) yhteenlaskettu markkina-arvo noin viisi prosenttia. Toiseksi suurimman kryptovaluutta etherin kurssi sen sijaan markkinan yleissuunnasta poiketen laski noin kaksi prosenttia.
Viikon aikana bitcoin-dominanssissa ei tapahtunut merkittäviä muutoksia. Etherin huomattavan heikon kurssikehityksen myötä ETH/BTC-suhde sen sijaan tuli alaspäin neljä prosenttia.
Viikon huomattavan kovia nousijoita olivat SUPER (+32%), FET (+27%) ja SUI (+26%). Yleisilmeeltään nousujohteisen viikon laskijoita puolestaan olivat Litecoin (LTC, 9%), Arweave (AR, -5%) ja Maker (MKR, -3%).
Tämän viikon markkina-analyysissa kuljemme pidemmän aikavälin tarkastelusta kohti viimeisen viikon tapahtumia.
Ensimmäisenä koemme tarpeelliseksi nostaa esiin sen tosiseikan, että suurimman kryptovaluutta bitcoinin kurssi on tällä hetkellä alle sekä 50 päivän eksponentiaalisen liukuvan keskiarvonsa (exponential moving average, EMA) että 200 päivän EMA:n. Lisäksi sekä 50D EMA että 200D EMA ovat molemmat äskettäin kääntyneet laskusuuntaan.
Ensimmäiseksi on syytä tunnistaa, että lähtökohtaisesti nämä eivät ole nousevan markkinan tunnusmerkkejä. Toisaalta on myös todettava, että 50D EMA aaltoilee jatkuvasti ja myös 200D EMA saattaa vaihtaa suuntaa nopeastikin. Lähin esimerkki tällaisesta käänteestä on lähes tarkalleen vuoden takaa, syyskuulta 2023.
Emme siis pidä poisluettuna, että viime kuukausien laskusuunta ei voisi kääntyä piankin. Toisaalta markkinan suunnan kääntymisen nostaminen todennäköisimmäksi vaihtoehdoksi aivan lähiaikoina edellyttäisi, että meillä olisi jotain konkreettisia signaaleja sen alkamisesta. Seuraavaksi katsomme, olisiko tällaisia signaaleja löydettävissä.
Itse bitcoinin kurssissa aihetta optimismiin voisi antaa, että kurssi on noussut viime perjantain pudotuksen jälkeen vahvasti, ja saanut juuri päänsä 20D EMA:n yläpuolelle. Tälle emme kuitenkaan pysty laittamaan erityisen suurta painoarvoa, sillä 20D EMA itse on juuri laskenut jyrkästi. Se on myös elokuun alusta alkaen kulkenut 50D EMA:n alapuolella, ja juuri erkaantunut siitä huomattavasti alaspäin. Tässä tilanteessa emme siis voi kelpuuttaa nyt nähtyä nousua ja 20D EMA:n ylitystä kovin vahvaksi signaaliksi.
Mikä sitten voisi olla sellainen? Kahdesta edellisestä paikallisesta huipusta piirretty trendilinja kulkee tällä hetkellä noin 61 500 dollarissa. Sen puhkaiseminen voisi olla ensimmäinen toivonkipinä siitä, että nyt käynnissä oleva nousu olisi muodostamassa jotain muuta kuin uuden “lower high”:n. Asetamme bitcoinin kurssissa seurattavaksi tasoksi 61 500 dollarin rajan, ja ennen sen rikkoutumista pysymme melko varovaisella kannalla.
Bitcoinin kurssista vetämiämme johtopäätöksiä pyrimme vahvistamaan tai kumoamaan tarkastelemalla seuraavaksi Yhdysvaltain dollarin vahvuudesta kertovan valuuttapari EURUSD:n suuntaa. EURUSD on juuri tehnyt sekä “lower high”:n että “lower low”:n, ja pudonnut laskevan 20D EMA:n alapuolelle. Nämä merkit viittavat selkeästi enemmän lasku- kuin nousutrendiin.
Siltä varalta että EURUSD:n käyttö markkinalla navigoimisessa ei ole tuttua, palautamme näkemyksemme sen käytöstä nopeasti mieleen.
Yhdysvaltain dollarin suhteellinen heikentyminen on perinteisesti ollut kryptovaluuttojen kursseille suotuisa olosuhde ja vahvistuminen vastaavasti epäsuotuisa. Yksi tapa seurata dollarin kehitystä on asettaa se toista suurta valuuttaa, kuten euroa, vastaan. Euroa käytetään tässä tapauksessa siis vain dollarin “mittatikkuna”.
Oheisesta graafista voidaan nähdä, että valuuttapari EURUSD:n ollessa 20D EMA:nsa yläpuolella (tausta vihreä), on bitcoinin kurssikehitys tyypillisesti ollut vahvempaa kuin vihreitä jaksoja edeltävinä tai seuraavina punaisina jaksoina (=EURUSD 20D EMA:n alapuolella).
Kuten yllä todettu, tällä hetkellä EURUSD on laskenut 20D EMA:nsa alapuolelle. Graafista voidaan nähdä, että viimeisen puolen vuoden aikana nämä jaksot ovat olleet bitcoinin kurssille varsin heikkoja. Tämä siis osaltaan lisää varovaisuuttamme lähiviikkojen odotuksiemme suhteen.
Kolmantena tarkastelemme osakemarkkinan kehitystä, käyttäen mittatikkuna Nasdaq 100-indeksiä (NDX).
NDX on bitcoinin tavoin juuri saanut päänsä 20 päivän EMA:n yläpuolelle. Kuten bitcoinin kurssin suhteen, suhtaudumme myös tähän signaaliin melko varauksella. NDX:lla on, ensimmäistä kertaa vuoteen, takanaan lower high ja toistaiseksi kaipaisimme jotakin näyttöä siitä, että tästä noususta ei olisi muodostumassa uusi sellainen. Ensimmäinen indikaatio siitä voisi olla, että NDX nousisi kahdesta edellisestä huipusta piirretyn trendilinjan yläpuolelle, eli yli 19 500 pisteen.
Yhteenvetona tarkastelustamme toteamme, että tällä hetkellä näemme markkinassa enemmän viitteitä lasku- kuin noususuunnasta. Tämän vuoksi odotuksemme lähiviikkojen kurssikehitykselle ovat edelleen varsin varovaiset.
Analyysimme perusteella listaamme muutaman seikan jotka saisivat meidän uudelleen arvioimaan kantaamme, ja joita mahdollisesti kannattaa pitää silmällä:
Mikä tahansa näistä pakottaisi tarkastelemaan tilannetta uudelleen. Ennen kuin näistä on saatu näyttöä, ensisijainen oletuksemme on, että tämän viikon kurssinousu tulisi muodostamaan uuden lower high:n edellisten jatkoksi.
Vuotta 2024 on leimannut keskustelu markkinan bitcoin-vetoisuudesta, Solanan vahvasta kehityksestä ja etherin heikkoudesta. Kun kolmas vuosineljännes alkaa olla täyttymässä, koemme hyväksi hetkeksi tarkastella tätä “kolmen suuren” dynamiikkaa hieman tarkemmin.
Aloitamme tarkastelumme graafista, johon olemme koonneet bitcoinin, etherin ja Solanan SOL-tokenin kurssien keskinäiset suhteet.
Nopealla silmäyksellä voimme tehdä kaksi havaintoa.
1. Kolmikosta suhteellisesti heikoin on ollut ether, joka on heikentynyt bitcoinia vastaan yli kaksikymmentä prosenttia ja SOL:ia vastaan hieman alle kaksikymmentä prosenttia.
2. Kolmikon suhteellisesti vahvin on ollut bitcoin, joka on vuoden alusta lukien vahvistunut SOL:ia vastaan noin kuusi prosenttia ja etheriä vastaan yli kaksikymmentä viisi prosenttia.
Jotta viimeisen kahdeksan kuukauden tapahtumat asettuvat perspektiiviin, laajennamme tarkastelun seuraavaksi noin kolmen vuoden mittaiseksi. Aloitamme siis loppuvuodesta 2021, eli edellisen markkinasyklin huipusta.
Nyt voimme jälleen tehdä kaksi havaintoa:
Kolmantena luomme vielä silmäyksen kolmen kryptovaluutan keskinäisiin suhteisiin viimeisen kuuden viikon ajalta.
Voimme jälleen tehdä kaksi huomiota:
Mitä tästä kaikesta pitäisi ajatella?
Tiivistämme tulkintamme seuraaviin johtopäätöksiin:
1. Näyttää siltä, että kolmen vuoden tarkasteluvälillä ETH ja SOL ovat pärjänneet melko tasavahvasti, samalla kun molemmat ovat heikentyneet bitcoinia vastaan.
2. Tämän kolmen vuoden tarkastelujaksolla tokenit ovat kuitenkin kulkeneet hyvin erilaista polkua.
Palaamme vielä hetkeksi kolmen vuoden tarkasteluun.
Tarkastellessamme tarkastelujakson yksittäisiä vuosia, voimme huomata että vuosi 2022 oli etherille hyvin vahva. Se nimittäin ei tuona aikana juuri lainkaan heikentynyt bitcoinia vastaan. Tätä voi pitää suorastaan häkellyttävän vahvana suoriutumisena, huomioiden että vuoden 2022 aikana bitcoinin dollarimääräinen kurssi laski yli 60 prosenttia. Näin rajussa laskumarkkinassa ei olisi ollut yllättävää, jos ETH/BTC-suhde olisi vuodessa laskenut esimerkiksi 40-50 prosenttia (eli suunnilleen tasoon jossa se on juuri nyt).
Sama vuosi 2022 oli puolestaan Solanalle todellinen romahduksen vuosi. SOL:n dollarikurssi laski noin 90 prosenttia, ja bitcoinia vastaan se heikentyi noin 80 prosenttia.
Tulkintamme mukaan suuri osa vuosien 2023-2024 kehityksestä on etherin ja SOL:n osalta ollut “mean reversiota” niiden hyvin erilaisesta vuodesta 2022. Vuoden 2023 alussa ether lähti vihdoin muun alt-coin-markkinan tavoin heikkenemään bitcoinia vastaan, kun taas muita alt-coineja nopeammin romahtanut SOL alkoi ottaa takaisiin menettämäänsä suhteellista osuutta kokonaismarkkinasta.
Yhdessä nämä vastakkaiset kehitykset ovat saaneet SOL:n näyttämään todella vahvalta ja etherin tavattoman heikolta.
Mitä sitten seuraavaksi sopisi odottaa?
Hypoteesimme on, että SOL:n puhtaasti mean reversioon perustuva “helppo” vahvistuminen etheriä vastaan alkaa olla tapahtunut, ja tokenien keskinäinen suhde alkaa lähestyä jonkinlaista “fair value”:ta. Tästä eteenpäin niiden keskinäisen kehityksen tulee määrittämään aidosti protokollien ja niiden tokeneiden kiinnostavuus sovelluskehittäjien, käyttäjien ja treidaajien silmissä.
Emme vielä näe varsinaisia merkkejä trendin kääntymisestä, emmekä täten voi väittää että olisi perusteltua odottaa etherin alkavan suoranaisesti vahvistua SOL:ia vastaan. Teesimme on kuitenkin, että tämä vahvistuminen on viime kuukausina hidastunut ja yksisuuntaisen trendin sijasta SOL/ETH-suhde on alkanut aaltoilla edestakaisin. Johtopäätöksemme on, että jatkossa SOL:n vahvistumista ei kannata enää ottaa ilmeisenä itsestäänselvyytenä, vaan pitää aidosti silmät auki myös trendin kääntymisen varalta. Erityisesti tämä koskee tilanteita joissa markkinan yleisuunta on alaspäin ja riskinottohalukkuus laskussa, mikä lähtökohtaisesti suosii markkina-arvoltaan suurempaa etheriä.
Kvarn Pulsen sisältämä aineisto on tuotettu ainoastaan markkinointiviestinnän tarkoitukseen. Mitään Kvarn Pulsen kautta välitettävää informaatiota ei tule käsittää tarjouksena tai kehotuksena tehdä mitään osto- tai myyntipäätöksiä eikä muuksi kehotukseksi sijoitustoimenpiteisiin mistään sijoituskohteesta. Uutiskirjeen kopiointi tai sen sisällön lainaaminen ilman Kvarnin antamaa nimenomaista hyväksyntää on kielletty. Uutiskirjeessä esitetyt tiedot koskevat uutiskirjeen kirjoittamisaikaan vallinnutta tilannetta, ja tiedot voivat tai ovat voineet muuttua. Kvarn Capital Oy ei takaa uutiskirjeeseen sisältyvän tai uutiskirjeessä viitatun tiedon oikeellisuutta tai täydellisyyttä.
Olet kirjautuneena Kvarn X Pro -asiakkaana.
Kirjaudu ulos