4.4.2024
I
Pulse

Kryptomarkkina laskussa


Tämä on Kvarn Pulse-uutiskirje, jossa tarkastellaan kryptovaluuttamarkkinoiden ja makrotalouden ajankohtaisia tapahtumia.


Viimeinen viikko on kryptomarkkinalla menty laskusuunnassa. Suurimman kryptovaluutta bitcoinin kurssi laski noin kuusi prosenttia, toiseksi suurimman kryptovaluutta etherin samoin kuusi prosenttia, ja muun kryptomarkkinan kokonaisarvo noin neljä prosenttia.

BTC, ETH ja muun kryptomarkkinan kokonaisarvo

Laskusuuntaisessa markkinassa Kvarn X:n valikoiman tokeneista kovimpia nousijoita olivat Maker (MKR, +20%), Bitcoin Cash (+11%) ja Litecoin (LTC, +5%). Bitcoin Cashia käsittelemme enemmän alla. Kovimmat kurssilaskut puolestaan nähtiin Suilta (SUI, 20%), Aptosilta (APT, -19%) ja Arweavelta (AR, -17%).

Yhteenvetona viikosta voidaan todeta, että välissä nähdyistä vahvoista nousupäivistä huolimatta maaliskuun puolivälissä bitcoinin uuden ATH:n jälkeen alkanut korjausliike ei ole vielä vakuuttavasti ohi. Pidämme hyvin mahdollisena että näemme kurssin käyvän vielä 60 000 dollarin tuntumassa.

On syytä huomioida, että korjausliikkeen ja poikkittaisen kurssiliikkeen jäljiltäkin bitcoinin kurssi on vieläkin varsin korkealla esimerkiksi usein käytettyihin liukuviin keskiarvoihin verrattuna. Esimerkiksi usein nousumarkkinassa tukitasona toimivaan 20 viikon liukuvaan keskiarvoon nähden bitcoinin kurssi on tällä hetkellä vieläkin noin 30% korkeammalla, mitä voi pitää varsin koholla olevana tasona.

Bitcoinin kurssi ja sen 20 viikon liukuva keskiarvo


Ei siis olisi erityisen yllättävä skenaario, vaikka alkuvuoden kurssiraketointia sulateltaisiin vielä useita viikkoja. Mahdollisesti pitkittyvässä konsolidaatiovaiheessa viimeisten kuukausien paraboliseen nousuun tottuneelta kryptosijoittajalta kysytään ennen kaikkea malttia ja kärsivällisyytä. Lyhyemmän aikavälin treidaajan taas saattaa kokonaismarkkinan trendin puuttuessa olla parasta keskittyä löytämään kiinnostavia kehityskulkuja yksittäisistä tokeneista.

BCH raketoi halvinginsa alla

Yksi yleisilmeeltään laskusuuntaisessa kryptomarkkinassa silmäänpistävä poikkeus on ollut Bitcoinin forkki Bitcoin Cash, jonka natiivin tokenin BCH:n kurssi on viimeisinä viikkoina selkeästi noussut.

Vuosien 2015-2017 “lohkokokosotien” (blocksize wars) tuloksena hard fork-haarautumisena syntynyt, lohkokooltaan alkuperäistä bitcoinia selvästi suuremman Bitcoin Cash-protokollan lohkopalkkioiden puoliintuminen eli ns. halving tapahtuu tämän viikon torstaina 4.4.2024. Halving-tapahtuma ja todennäköisesti kryptomarkkinan alkuvuoden yleisen nosteen siivittämänä BCH:n kurssi on reilun kuukauden aikana yli kaksinkertaistunut. Samaan aikaan BCH on vahvistunut myös bitcoinia vastaan yli 50 prosenttia.

BCH/USD ja BCH/BTC 2024


Kuten usein kryptomarkkinalla, kannattaa tässäkin tapauksessa kuitenkin katsoa myös vahvaa kurssiliikettä edeltänyttä jaksoa. Alla oleva graafi havainnollistaa, kuinka BCH:n kurssi on lokakuusta helmikuuhun hädin tuskin säilyttänyt saman tasonsa, muun kryptomarkkinan liikkuessa vahvassa nousumarkkinassa rajusti ylöspäin. BCH:n dollarimääräisen kurssin polkiessa paikallaan, heikkeni se esimerkiksi bitcoinia vastaan useita kymmeniä prosentteja. Lähes puolen vuoden markkinaa heikomman suoriutumisen jälkeinen kuukauden halving-ralli kannattaakin nähdä ensisijaisesti paluuna kohti keskimääräistä (mean reversion).

BCH/USD ja BCH/BTC 10/2023-4/2024


Vaikka vallitsevaa trendiä vastaan ei yleensä kannattaisi veikata, tässä tapauksessa emme pidä todennäköisenä, että BCH:n muuta markkinaa vahvempi  kurssikehitys jatkuisi pitkälle halvingin yli. Arviomme mukaan todennäköisenä on ainakin BCH/BTC-suhteen hiipuminen kohti alkuvuoden lukemia. BCH:n dollarimääräinen kurssi saattaa toki edelleen kehittyä positiivisesti, mikäli bitcoin alkaisi jälleen vetää koko markkinaa ylöspäin.


Selvyyden vuoksi todettakoon, että Bitcoin Cashia ja sen halvingia ei tule sekoittaa varsinaiseen Bitcoin halvingiin, joka tapahtuu parin viikon päästä. Vaikka molemmissa on kysymys ko. protokollan lohkopalkkion puoliintumisesta, ovat nämä huomioarvoltaan aivan eri kokoluokan tapahtumia.

Bitcoin Cashin synnystä ja sitä edeltäneestä Bitcoinin “lohkokokosodasta” kiinnostuneille voimme lämpimästi suositella lukemiseksi Jonathan Bierin tätä Bitcoinin historiassa varsin merkittävää ajanjaksoa käsittelevää kirjaa The Blocksize War: The battle for control over Bitcoin’s protocol rules (2021).


ETH/BTC veitsen terällä


Toiseksi suurin kryptovaluutta ether (ETH) on viimeisten viikkojen aikana selvästi heikentynyt suurinta kryptovaluutta bitcoinia (BTC) vastaan. Tämä on tuonut niiden välisen ETH/BTC-suhteen jälleen noin 0,05 tasoon. Tämä taso on hyvin mielenkiintoinen, sillä viimeisen kahden vuoden aikana se on ollut viimeinen tukitaso, josta suhde on jälleen lähtenyt nousemaan. Tämän tason alle ei ole kurssihistoriassa rakentunut aivan ilmeisiä tukitasoja, ja mikäli suhde putoaisi alle 0,048, ei ole selvää kuinka alas se voi samalla rytinällä tulla.

ETH/BTC 2021-2024


Tilanne, jossa ETH/BTC-suhteen em. tukitaso pettäisi ja suhde putoaisi esimerkiksi 0,04 tai jopa 0,03 asti, loisi erityisesti kryptoallokaationsa bitcoiniin painottaneille kiinnostavan tilanteen. Viime vuosien ETH/BTC-suhteeseen tottuneen näkökulmasta tilanne, jossa yhden bitcoinin voisi vaihtaa 25-30 etheriin, vaikuttaisi melkoisen houkuttavalta, jos lainkaan uskoo etherin tulevaisuuteen.

Erityisen houkuttavalta se vaikuttaa, jos yhtälöön lisäisi oletuksen että Yhdysvaltain keskuspankki todella aloittaa ohjauskoron laskut tämän hetken näkymien mukaisesti kesällä, Ja että tämä rahapolitiikan löysennys johtaisi suhteellisesti korkeariskisempien sijoituskohteiden (alt-coinit) vahvistumiseen matalariskisempiä (bitcoin) vastaan. Ideaaliskenaariossa tämän treidin toteuttajalle ETH/BTC-suhde siis Q2-Q3/2024 aikana romahtaisi tasoon 0,03-0,04 ja tämän jälkeen Q4/2024-Q1/2025 aikana koronlaskujen alettua palaisi viime vuosilta tuttuun 0,06-0,09 tasoon. Halutessaan yhtälöön voi vielä lisätä spekulaatiot ETH ETF-rahastojen toimilupahakemusten mahdollisesta hyväksynnästä vuonna 2025.

On toki syytä korostaa, että mitään takeita tämän liikkeen toteutumisesta ei tietenkään ole. ETH/BTC-suhde on viimeisen kahden vuoden aikana koputellut 0,05 tasoa jo kolmesti ilman läpipudotusta. Toisaalta, vaikka suhteen merkittävä notkahdus alaspäin nähtäisiinkin, ei ole varmuutta, tullaanko esimerkiksi 0,07-0,09 tasoja enää näkemään. Viimeisen vuoden aikana Solanan uskottavuus Ethereumin haastajana on merkittävästi kasvanut, ja voi olla että SOL-tokenin kasvava siivu bitcoinin ulkopuolisesta kryptomarkkinasta kasvaa nimenomaan etherin kustannuksella. Kolmas epävarmuus liittyy siihen, ollaanko Yhdysvaltain keskuspankin ohjauskoron laskujen lopulta alkaessa ns. “hard landing” vai “no landing”-tilanteessa. Nämä voivat tarkoittaa kaikista riskipitoisimmille sijoituskohteille (kuten alt-coinit) hyvin erilaisia kehityssuuntia suhteessa vähemmän riskisiin.

Markkinat odottavat koronlaskua kesällä

Yksi kryptomarkkinan viilenemisen kanssa samaan aikaan tapahtunut, ja todennäköisesti sitä myös edesauttanut, kehityskulku on ollut markkinoiden koronlaskuodotusten siirtyminen jatkuvasti myöhemmäksi. Vielä helmikuun alussa markkinat pitivät lähes varmana ohjauskoron laskua viimeistään toukokuussa, ja 0,50% koron laskua tuohon mennessä pidettiin lähes yhtä varmana kuin 0,25% laskua. Odotukset 0,50% koronlaskusta sulivat helmikuun aikana, ja päättyneen maaliskuun aikana markkinat näyttävät hylänneet odotukset yhdestäkään koronlaskusta toukokuussa.

CME FedWatch, todennäköisyys ohjauskoron laskuille toukokuussa


Tällä hetkellä markkinat arvioivat noin 60% todennäköisyyden ensimmäiselle ohjauskoron laskulle viimeistään kesäkuussa, ja noin 75% todennäköisyyden viimeistään heinäkuussa. Nämäkin lukemat ovat olleet helmi-maaliskuun aikana selkeässä laskusuunnassa. Seuraava korko-odotuksia voimakkaammin heiluttava datapiste saatetaan saada ensi viikon keskiviikkona 10.4.2024, kun kuluttajahintojen kehitystä Yhdysvalloissa kuvaava CPI-indeksi julkaistaan.


Kvarn Pulsen sisältämä aineisto on tuotettu ainoastaan markkinointiviestinnän tarkoitukseen. Mitään Kvarn Pulsen kautta välitettävää informaatiota ei tule käsittää tarjouksena tai kehotuksena tehdä mitään osto- tai myyntipäätöksiä eikä muuksi kehotukseksi sijoitustoimenpiteisiin mistään sijoituskohteesta. Uutiskirjeen kopiointi tai sen sisällön lainaaminen ilman Kvarnin antamaa nimenomaista hyväksyntää on kielletty. Uutiskirjeessä esitetyt tiedot koskevat uutiskirjeen kirjoittamisaikaan vallinnutta tilannetta, ja tiedot voivat tai ovat voineet muuttua. Kvarn Capital Oy ei takaa uutiskirjeeseen sisältyvän tai uutiskirjeessä viitatun tiedon oikeellisuutta tai täydellisyyttä.