14.6.2024
I
Pulse

CPI ja Fedin kokous heiluttelivat kursseja

Viikon avainnumerot


Tämä on Kvarn Pulse-uutiskirje, jossa tarkastellaan kryptovaluuttamarkkinoiden ja makrotalouden ajankohtaisia tapahtumia.

Viimeinen viikko on kryptomarkkinalla menty selkeässä laskusuunnassa. Suurimman kryptovaluutta bitcoinin kurssi laski noin viisi prosenttia ja toiseksi suurimman kryptovaluutta etherin (ETH) kurssi noin yhdeksän prosenttia. Bitcoinin ja etherin ulkopuolisen kryptomarkkinan kokonaisarvo (TOTAL3) laski noin yhdeksän prosenttia, ja markkina-arvoltaan kymmenen suurimman tokenin ulkopuolisen kryptomarkkinan (OTHERS) kokonaisarvo  noin 12 prosenttia.

BTC, ETH ja muun kryptomarkkinan kokonaisarvo


Laskuviikolle tyypillisesti pienempien tokeneiden kurssit laskivat keskimäärin enemmän kuin suurempien. Tämän seurauksena suurimman kryptovaluutta bitcoinin osuutta kryptovaluuttojen kokonaisarvosta kuvaava bitcoin-dominanssi (BTC.D) nousi noin kaksi prosenttia, ja pienempien tokeneiden osuutta kryptomarkkinan kokonaisarvosta kuvaava Others-dominanssi (OTHER.D) laski noin viisi prosenttia.
Kahden suurimman kryptovaluutan, bitcoinin ja etherin, suhdetta kuvaava ETH/BTC-laski noin neljä prosenttia.Kvarn X-kaupankäyntipalvelun tokeneista laskusuuntaisella viikolla ainoana plussalle päätynyt token olin Tron-lohkoketjun TRX (+1%). Bitcoinin ohella pienimmät kurssilaskut näkivät Cardanon ADA-token (-7%) ja Stellarin XLM-token (-7%). Suurimmat kurssilaskut puolestaan kirjauttivat Gala Gamesin GALA (-26%), Fantomin FTM-token (-20%) ja Arweaven AR-token (-19%).CPI ja Fedin kokous heiluttelivat kursseja

Keskiviikkona nähtiin erityisen kiinnostava päivä makrotalouden seurannassa. Kuluttajahintojen kehittymisestä toukokuun aikana Yhdysvalloissa kertova Consumer Price Index julkaistiin iltapäivällä, ja myöhemmin illalla Yhdysvaltain keskuspankin avomarkkinakomitea FOMC antoi tuoreimman päätöksen keskuspankin ohjauskoron suhteen. Sijoitusmarkkinoiden näkökulmasta tulossa oli kaksi aivan keskeistä datapistettä samalle päivälle, mikä näkyi markkinoiden selvänä hermoiluna tiistapäivän aikana, bitcoinin kurssin laskiessa noin viisi prosenttia.


Jännittävän päivän uutiset olivat markkinoiden kannalta kahtiajakoiset. Iltapäivällä Suomen aikaa saatu Consumer Price Index kertoi kuluttajahintojen pysyneen toukokuun aikana samana (+0,0%) ja nousseen vuoden takaisesta 3,3%. Molemmat lukemat olivat prosenttiyksikön kymmenyksen konsensusennusteita alemmat, ja täten markkinoille iloinen uutinen. Markkinoiden reaktio olikin suorastaan riemastunut, ja suurimman kryptovaluutta bitcoinin kurssi ponkaisi lähes välittömästi kolme prosenttia ylöspäin. Pienemmissä kryptovaluutoissa nousut saattoivat olla jopa kymmenen prosentin luokkaa.


Toukokuun kuukausitason inflaation jääminen oli erinomainen uutinen myös pidemmän tähtäimen inflaatiokehityksen näkökulmasta. Kyseessä oli matalin kuukausitason kuluttajahintojen muutos sitten kesän 2022.

Iltapäivällä saadut erinomaiset uutiset saattelivat markkinat hyvissä tunnelmissa kohti illalla julkaistavaa Yhdysvaltain keskuspankin korkopäätöstä. Itse korkopäätöksessä ei ollut paljoakaan jännitettävää, sillä CME FedWatch Toolin mukaan markkinat olivat jo etukäteen arvioineet ohjauskoron jäävän ennalleen yli 99% varmuudella. Huomio kiinnittyikin ensisijaisesti keskuspankin johtaja Jerome Powellin kommentteihin Fedin keskeisten virkamiesten odotuksia kuvaavaan “dot plot”-kaavioon.

Päivän aiempien iloisten uutisten jälkeen nämä kaatoivatkin hieman kylmää vettä markkinoiden kovimpien odotusten niskaan. Keskuspankki nimittäin ilmaisi odottavansa enää vain yhtä ohjauskoron laskua vuoden 2024 aikana. Tämä ilmentää melkoista takapakkia koronlaskuihin kohdistuvissa odotuksissa, sillä vielä tammikuussa 2024 monet odottivat keskuspankin alentavan ohjauskorkoa 5-6 kertaa.

Markkinat eivät luonnollisesti ottaneet näitä uutisia erityisellä riemulla vastaan. Aiemmin päivällä nähty kryptovaluuttojen useiden prosenttien pomppu suli parissa tunnissa käytännössä kokonaan pois.

Puoleen yöhön Suomen aikaa mennessä kurssit olivat siis palanneet samalle tasolle kuin mistä keskiviikkopäivään lähdettiin.

Yhteenvetona jännittävästä päivästä voidaan todeta ainakin seuraavaa:

1. Kryptomarkkina elää ja hengittää samaan tahtiin makrotalouden kanssa. Vaikka makrotalous ei olisi erityinen kiinnostuksen kohde, on kryptosijoittajalla tai -treidaajalla hyvä olla jonkinlainen käsitys, mitä makrotaloudessa on tapahtumassa, ja milloin sen puolella julkaistaan merkittävää uutta informaatiota.

Keskiviikkopäivän kryptovaluuttojen kurssitapahtumien tulkinta ilman tietoisuutta päivän ohjelmasta makrotalouden puolella olisi ollut melkoinen salapoliisitehtävä.

2. Merkittävää uutta informaatiota tarjoavat tapahtumat, kuten CPI:n (tai toisen keskeisen inflaatioindikaattori PCE:n) julkaisut tai Yhdysvaltain keskuspankin korkopäätökset, tuovat markkinaan usein keskiviikkona nähdyn kaltaista lyhytaikaista volatiliteettia. Riskiä välttävä sijoittaja voi harkita positioiden vähentämistä ennen näitä hetkiä, jos haluaa vähentää oman salkun altistusta tälle volatiliteetille.

3. Toisaalta, lyhyen aikavälin treidaajalle juuri tämä volatiliteetti tarjoaa myös runsaasti potentiaalia. Nähdyn kaltaiset bitcoinin muutaman prosentin, ja pienempien tokeneiden noin kymmenen prosentin kurssiliikkeet tarjoavat merkittäviä mahdollisuuksia päivän sisäistä kauppaa tekevälle. Tämä toki vaatii markkinan seuraamista jo ennen tapahtumaa, ja mahdollisuutta seurata tapahtumaa ja sen aiheuttamia markkinareaktioita reaaliajassa.


Kryptomarkkina keskittyy edelleen suurimpiin tokeneihin

Palaamme viikon avainluvuissa esitettyihin bitcoin-dominanssiin, Others-dominanssiin ja ETH/BTC-suhteeseen.


Hieman pidemmällä aikavälillä näiden tunnuslukujen kehitys on ollut hyvin tämän viikon kaltaista. Koko vuoden 2024 ajan bitcoin-dominanssi on hiljalleen hiissautunut ylöspäin, samalla kuin ETH/BTC-suhde hetkellisistä pompuista huolimatta on valunut jatkuvasti alaspäin. Pienempien tokeneiden osuutta koko kryptomarkkinasta kuvaava Others-dominanssi koki vahvan nousun loppuvuodesta 2023, mutta vuoden 2024 aikana sekin on ollut hetkellistä nousuista huolimatta selkeässä laskutrendissä.

Näkemyksemme on, että tämä kehitys on tyypillistä määrällisen kiristyksen (quantitative tightening) aikana tapahtuvaa nousumarkkinaa, jossa nousevista kursseista huolimatta markkina-arvoltaan suuremmat tokenit pärjäävät suhteellisesti paremmin. Tässä suhteessa nousumarkkina eroaa esimerkiksi vuosien 2020-2021 määrällisen elvytyksen (quantitative easing) aikana tapahtuneesta nousumarkkinasta, jossa pienet alt-coinit kollektiivina tuottivat selkeästi paremmin kuin suurimmat tokenit.

Nykytilanteesta voi hakea analogiaa alkuvuoden 2019 nousumarkkinasta. Tuolloin korot olivat myös ajankohtaan nähden korkealla (ei toki yhtä korkealla kuin nyt), ja Yhdysvaltain keskuspankki aloitti ohjauskoron laskut syksyllä 2019. Alkuvuoden nousumarkkinassa bitcoinin kurssi nousi rajusti, lähes nelinkertaistuen puolessa vuodessa. Samaan aikaan ether ja pienemmät tokenit kuitenkin suoriutuivat selkeästi heikommin, mikä näkyy bitcoin-dominanssin nousuna ja ETH/BTC-suhteen ja Others-dominanssin merkittävänä laskuna.


Tämän anekdootin tarkoituksena on muistuttaa kiihkeimmin “alt-seasonia” odottaville, että sellaisen ylipäätään tapahtuminen nousumarkkinassa ei ole taattua. Syksyllä 2019 Yhdysvaltain keskuspankin aloitettua ohjauskoron laskut pienemmät tokenit alkoivat kyllä vahvistua bitcoinia vastaan. Itse nousumarkkina oli kuitenkin tuolloin jo ohi, ja bitcoin-dominanssi laski bitcoinin dollarimääräisen kurssin laskiessa samaan aikaan.

Perusoletuksemme on, että nykyisen kaltaista kryptomarkkinan keskittymistä suurempiin tokeneihin tultaisiin näkemään siihen asti, kunnes Yhdysvaltain keskuspankki lopulta todella aloittaa ohjauskoron laskut. Tämä ei tarkoita etteivätkö yksittäiset alt-coinit voi tuottaa bitcoinia paremmin, mutta niiden valintaan kannattaa näissä olosuhteissa kiinnittää erityistä huomiota, sillä olosuhde ei varsinaisesti ole vielä pienempien tokeneiden puolella.


Kvarn Pulsen sisältämä aineisto on tuotettu ainoastaan markkinointiviestinnän tarkoitukseen. Mitään Kvarn Pulsen kautta välitettävää informaatiota ei tule käsittää tarjouksena tai kehotuksena tehdä mitään osto- tai myyntipäätöksiä eikä muuksi kehotukseksi sijoitustoimenpiteisiin mistään sijoituskohteesta. Uutiskirjeen kopiointi tai sen sisällön lainaaminen ilman Kvarnin antamaa nimenomaista hyväksyntää on kielletty. Uutiskirjeessä esitetyt tiedot koskevat uutiskirjeen kirjoittamisaikaan vallinnutta tilannetta, ja tiedot voivat tai ovat voineet muuttua. Kvarn Capital Oy ei takaa uutiskirjeeseen sisältyvän tai uutiskirjeessä viitatun tiedon oikeellisuutta tai täydellisyyttä.