28.6.2024
I
Pulse

Kryptomarkkinan lasku jatkui

Viikon avainnumerot


Tämä on Kvarn Pulse-uutiskirje, jossa tarkastellaan kryptovaluuttamarkkinoiden ja makrotalouden ajankohtaisia tapahtumia.

Viimeinen viikko on kryptomarkkinalla menty selkeässä laskusuunnassa. Suurimman kryptovaluutta bitcoinin (BTCUSD) kurssi laski noin seitsemän prosenttia, ja toiseksi suurimman kryptovaluutta etherin (ETHUSD) kurssi noin viisi prosenttia. Markkina-arvoltaan TOP 10:een kuuluvien altcoinien yhteenlaskettu markkina-arvo (TOTAL3–USDT-USDC-OTHERS) laski noin 2,3 prosenttia, ja markkina-arvoltaan TOP 10:n ulkopuolisten tokeneiden yhteenlaskettu markkina-arvo (OTHERS) noin 2,8 prosenttia.Kvarn X-kaupankäyntipalvelun token-valikoiman parhaat kurssikehityksen lasksuuntaisella viikolla nähtiin Tronin TRX-tokenilta (+5%), AAVE:lta (+5%) ja Makerin MKR-tokenilta (+3%). Viikon suurimmat kurssilaskut bitcoinin ohella puolestaan tekivät Hederam HBAR (-9%), SUI (-8%) ja Polygonin MATIC-token (-7%).


Bitcoinin sekä etheriä että muuta markkinaa jyrkemmän laskun vuoksi ETH/BTC-suhde nousi noin kaksi prosenttia, kun taas bitcoinin osuutta kryptomarkkinan kokonaisarvosta kuvaava bitcoin-dominanssi laski noin puolitoista prosenttia.


Kryptomarkkinan laskuviikot, joina suurimpien kryptovaluuttojen bitcoinin ja etherin kurssit laskevat enemmän kuin yleensä volatiilimpien pienten tokeneiden, eivät ole aivan tyypillisiä. Tällä viikolla nähdyn poikkeuksellisen ilmiön syiksi on spekuloitu kymmenen vuotta sitten romahtaneen Mt. Goxin omistusten palauttamisten mahdollista alkamista, sekä Saksan viranomaisten ilmoittamia merkittävän kokoisia takavarikoitujen bitcoinien myyntejä. Nämä molemmat uutiset selittäisivät nimenomaan bitcoiniin kohdistuvaa laskupainetta.

Edellä mainituissa selityksissä voi hyvinkin olla perää. Toisaalta ilmiö on selitettävissä myös sillä, että aiemmilla viikoilla pienemmät tokenit heikkenivät merkittävästi bitcoinia vastaan, mikä näkyy oheisessa graafissa OTHERS/BTC-suhteen painumisena ylimyydyksi. Viimeisen viikon pienempien tokeneiden vahvistuminen selittyisi siis vain luonnollisena “mean reversiona” edellisiin viikkoihin. Toisaalta tämän korjausliikkeen jälkeen pienemmillä tokeneilla voisi nähdä olevan jälleen reilusti laskun varaa suhteessa bitcoiniin, mikäli kryptomarkkinan yleinen laskusuunta jatkuisi.

Alt-coinit kannattelevat bitcoinia?

Kuten viime viikolla  Kvarn X Pro-asiakkaidemme viikkoraportissa totesimme, kryptomarkkinassa on viimeisten kuukausien aikana ollut nähtävissä selkeää segmentoitumista. Suurin kryptovaluutta bitcoin on liikkunut vailla selkeää trendiä hieman alle 60 000 dollarin ja hieman yli 70 000 dollarin välillä. Pelkästään sen kurssia katsomalla voisi tulkita kryptomarkkinan olevan konsolidaatiovaiheessa ensimmäisen vuosineljänneksen rajun nousuliikkeen jälkeen.

Markkina-arvoltaan TOP 10 ulkopuolisten tokenien kokonaismarkkina-arvo (OTHERS) kertoo kuitenkin hieman toisenlaista tarinaa. OTHERS-kategorian kokonaisarvo on ollut selvässä laskutrendissä maaliskuusta alkaen, ja tämän kolmen kuukauden aikana pienempien tokeneiden yhteenlaskettu markkina-arvo on pudonnut lähes kolmanneksen.

Mitä tästä diskrepanssista pitäisi ajatella?

Tulkintamme on, että OTHERS-kategorian selkeä heikkeneminen bitcoinin kurssin suunnilleen pitäessä pintansa kertoo pääomien virtaamisesta kryptomarkkinan sisällä pienistä tokeneista suurempiin. Ilmiö on jossain määrin analoginen osakemarkkinaan, jossa alkuvuoden aikana osakeindeksien noususta huolimatta nousutrendissä olevien yhtiöiden kappalemääärä on vähentynyt, ja yhä pienempi osa suurimmista yhtiöistä on vastannut osakeindeksien noususta. Pienempien tokeneiden vaihtaminen bitcoineiksi siis synnyttää bitcoiniin ostopaineitta, joka auttaa kannattelemaan sen kurssia.

OTHERS-kategoriaa saattaa kannattaa pitää silmällä, vaikka oma kryptosijoittaminen keskittyisi pelkästään bitcoiniin. Mikäli pienempien tokeneiden suhteellinen heikkeneminen bitcoinia vastaan jatkuu, jossain vaiheessa on odotettavissa piste, jossa ne ovat niin aliarvostettuja suhteessa bitcoiniin, että niiden vaihtaminen bitcoineiksi ei ole enää houkuttava tapa vähentää riskiä. Tällöin, mikäli markkinan yleissuunta on edelleen alaspäin, riskin vähentäminen saattaisi alkaa tapahtua enenevästi myymällä bitcoinia dollareiksi, mikä voisi aiheuttaa bitcoinin kurssissa nykyistä voimakkaampaa kurssilaskua.


Asiaa voi seurata esimerkiksi OTHERS/BTC-suhteen kehittymisen kautta. Kiinnostavasti tämä suhde alkaa lähestyä viime kesänä nähtyä noin 0.165:n tasoa, jonka saavuttamisen jälkeen pienemmät tokenit alkoivat merkittävästi vahvistua suhteessa bitcoiniin. On kiinnostavaa nähdä, kävisikö samalla tavalla jos tuohon tasoon päädytään uudelleen lähikuukausina.

ETH ETF hyväksyntää odotetaan pian

Toiseksi suurimman kryptovaluutta etherin spot-perusteisten ETF-rahastojen toimilupahakemusten odotetaan saavan lopullisen hyväksynnän lähiaikoina. Monet analyytikot, kuten Bloombergin Eric Balchunas, ovat arvioineet että rahastojen toimilupahakemukset saatettaisiin hyväksyä kenties jo ensi viikolla.

Yhdysvaltain arvopaperikomissio SEC hyväksyi toukokuussa hakemusten niin sanotut 19b-4 lomakkeet toukokuussa. Ennen toimiluvan myöntämistä SEC:n tulee vielä hyväksyä hakemuksien niin sanottu S-1 osa, mitä yleensä 19b-4 lomakkeiden jälkeen pidetään lähinnä muodollisuutena.

Monen toimilupaa hakeneen yrityksen on viimeisten viikkojen aikana havaittu päivittäneen S-1 lomakkeitaan. Tämä on yleisesti tulkittu merkiksi, että hakijat tekevät niihin arvopaperikomission edellyttämiä muutoksia ennen hyväksyntää.

Ether ETF-rahastojen hyväksynnän vaikutusta etherin kurssiin on erittäin mielenkiintoista seurata. Bitcoinin vastaavia rahastojen toimilupien hyväksynnän jälkeen alkuvuodesta 2024 bitcoinin kurssi lähti rajuun nousuun. Tämä kuitenkin tapahtui tilanteessa, jossa markkinoiden odotukset Yhdysvaltain keskuspankin ohjauskoron laskujen suhteen olivat kenties optimitisimmillaan, ja kaikki riskilliset omaisuusluokat enemmän tai vähemmän raketoivat.

Mikäli Ether ETF-rahastojen toimilupahakemukset todella lähiaikoina hyväksytään, tapahtuu se hyvin erilaisessa markkinatilanteessa. Kryptomarkkina on osoittanut viime kuukausina enemmän heikkoutta kuin vahvuutta, ja erityisesti pienempien alt-coinien kurssit ovat laskeneet rajusti. Toisaalta optimisti voisi ajatella, että alkaisimme olla juuri paikallisessa aallonpohjassa, ja ETH ETF-rahastot olisivat montun pohjalla tarvittava sytyke seuraavaan selvempään liikkeeseen ylöspäin.

VanEck jätti SOL ETF hakemuksen

Jos ether ETF-hakemuksen hyväksyntä olisi toteutuessaan odotettu tapahtuma, hieman yllättävämpi käänne kryptovaluuttojen ETF-rahastojen saralla saatiin, kun varainhoitaja VanEckin uutisoitiin jättäneen hakemuksen Solana-lohkoketjun natiivi token SOL:n ETF-rahastolle. Kyseessä on ensimmäinen SOL:ia koskeva ETF-hakemus Yhdysvalloissa.

Monet analyytikot ovat tuoreeltaan arvioineet VanEckin hakemuksen hyväksynnän mahdollisuuksia vähäisiksi, ja konsensus vaikuttaa olevan että uusia krypto ETF-rahastoja kannattaisi odottaa aikaisintaan vuonna 2025. VanEck on kuitenkin profiloitunut kryptosektorilla ladunavaajana, emmekä ole täysin yllättynyt siitä että he jättivät hakemuksen jo nyt. VanEck muun muassa jätti toimilupahakemuksen ether spot ETF-rahastolle jo vuonna 2021, lähes kolme vuotta ennen varainhoidon jättiläisiä BlackRockia ja Fidelitya. VanEck on myös osallistunut aggressiivisesti ETH ETF-rahastojen hintakilpailuun, jättäen hallinnointipalkkion kokonaan pois vuoden 2024 loppuun tai vaihtoehtoisesti 1,5 miljardin AUM:n keräämiseen asti.

Webinaari:
Narratiivipohjainen treidaus kryptomarkkinoilla

Kvarn Capitalin varainhoitaja Tuomas Maksimainen ja Chief Growth Officer Janne Ikola käsittelivät webinaarissa narratiivipohjaisen treidaamisen merkitystä kryptomarkkinoilla sekä seuraavia keskeisiä trendejä:

  • Layer wars: Alt L1 vs. L2 / L3 / zero-knowledge
  • Restaking / liquid staking
  • Real world assets (RWA) ja tokenisaatio
  • DePIN
  • AI
  • Meemikolikot
  • Bitcoin L2 + DeFi
  • GambleFI / GameFI
  • Airdrop-mania
  • High float / low market cap

Webinaarin pääset katsomaan osoitteesta https://youtu.be/tQjgqinOM4g

Seuraavissa Pro-asiakkaille suunnatuissa jaksoissa syvennytään näiden narratiivien yksityiskohtiin tarkemmin.


Kvarn Pulsen sisältämä aineisto on tuotettu ainoastaan markkinointiviestinnän tarkoitukseen. Mitään Kvarn Pulsen kautta välitettävää informaatiota ei tule käsittää tarjouksena tai kehotuksena tehdä mitään osto- tai myyntipäätöksiä eikä muuksi kehotukseksi sijoitustoimenpiteisiin mistään sijoituskohteesta. Uutiskirjeen kopiointi tai sen sisällön lainaaminen ilman Kvarnin antamaa nimenomaista hyväksyntää on kielletty. Uutiskirjeessä esitetyt tiedot koskevat uutiskirjeen kirjoittamisaikaan vallinnutta tilannetta, ja tiedot voivat tai ovat voineet muuttua. Kvarn Capital Oy ei takaa uutiskirjeeseen sisältyvän tai uutiskirjeessä viitatun tiedon oikeellisuutta tai täydellisyyttä.