26.4.2024
I
Opi kryptoista

Bitcoin: opas suomalaisille

Bitcoiniin sijoittaminen, sen käyttö ja kaupankäynti ovat aiheita, jotka herättävät yhä enemmän kiinnostusta suomalaisissa sijoittajissa ja kuluttajissa. Nyt, kun Bitcoinin louhinnasta saatu lohkopalkkio huhtikuusta 2024 lähtien on vain 3,125 bitcoinia, ja kokonaistarjonta lähentelee 19,68 miljoonaa BTC:tä, digitaalisen omaisuuden ymmärrys ja hallinta ovat tärkeämmät kuin koskaan. Markkinoille tulee yhä vähemmän uusia bitcoineja ja niiden kysyntä kasvaa globaalisti valtavaa vauhtia.

Bitcoin aloittelijat ja kokeneemmatkin käyttäjät etsivät luotettavaa tietoa, turvallista Bitcoin-kauppaa ja parhaita tapoja hyödyntää Bitcoinia niin arjessa kuin sijoituskohteena. Oli kyseessä sitten verkkokauppojen maksutavan hyväksikäyttö tai uuden teknologian hyödyntäminen, Kvarn X:n kaltaiset vaihtopalvelut ovat tehneet Bitcoinin käytön sujuvaksi ja turvalliseksi. Suomi ei ole jäänyt kehityksestä jälkeen: Bitcoin ATM -automaatti ilmestyi ensimmäisenä maahamme, mikä on yksi osoitus aktiivisesta Bitcoin-yhteisöstä, joka haluaa edistää kryptovaluutan käyttöä. Myös Bitcoinin alkuvaiheen kehitystyössä ja ensimmäisissä palveluissa on ollut mukana monia suomalaisia.

  

KvarnX-palvelussa voit käydä kauppaa Bitcoinilla helposti ja turvallisesti

   Tutustu palveluun ja luo itsellesi ilmainen tili.

Mikä on Bitcoin ja sen vaikutus talouteen

Bitcoin, pseudonyymi keksijä Satoshi Nakamoton luomus, on ensimmäinen laajasti hyväksytty digitaalinen valuutta, joka on mullistanut tapamme ajatella rahaa ja sen hallintaa. Perustuen hajautettuun teknologiaan, Bitcoin tarjoaa käyttäjilleen mahdollisuuden saavuttaa taloudellinen autonomia ilman perinteisten finanssi-instituutioiden rajoituksia ja keskitetyn rahajärjestelmän kontrollia. Vuonna 2009 syntyneenä digitaalisena valuuttana, Bitcoin on osoittanut historiallisen kurssinousun alkaen nollasta nousten ennätyslukuihin, mikä alleviivaa sen merkitystä ja vahvuutta taloudellisena ilmiönä.

Bitcoinin määritelmä ja perusperiaatteet

Bitcoinin historia alkaa virallisesti vuoden 2009 alussa, kun ensimmäinen lohko, tunnettu myös nimellä "genesis-lohko", louhittiin. Tämä historiallinen hetki aloitti vuosien mittaisen kehityksen kohti nykypäivän Bitcoinia, jonka markkina-arvo liikkuu nyt biljoonissa dollareissa ja jossa säännöllinen lohkotuotanto tapahtuu keskimäärin noin kymmenen minuutin välein. Erityisesti vuonna 2021 koettiin kryptovaluuttojen yleisen kurssinousun myötä Bitcoinin markkinoiden merkittävä kehitys, mikä vahvisti sen asemaa johtavana digitaalisena valuuttana.

Satoshi Nakamoton visio ja Bitcoinin luominen

Nakamoton visiona oli luoda demokraattinen ja avoimeen lähdekoodiin nojaava rahajärjestelmä, joka sallisi käyttäjänsä hallita omia varojaan ilman keskitettyä valvontaa. Tämän vision seurauksena Nakamoton arvioidaan omistavan miljoona bitcoinia, mikä vuonna 2023 vastaa useita miljardeja dollareita. Wrightin kyseenalainen väite olla Nakamoto on vain yksi kappale Bitcoinin historiassa, joka sisältää monia spekulaatioita ja mysteerejä. Emme edelleenkään tiedä oliko Nakamoto mies, nainen vai ryhmä ihmisiä. 

Bitcoinin merkitys yksilön taloudelliselle autonomialle ja yksilön vapaudelle

Bitcoinin merkitys yksilön taloudelliselle autonomialle ja yksilön vapaudelle käsittää paljon laajemman kontekstin kuin pelkästään sen kurssinousun tai integraation maksujärjestelmiin. Vaikka Bitcoinin nopea kurssinousu, joka saavutti vuonna 2021 huippunsa yli 64,000 dollaria, on ollut näyttävä osoitus sen taloudellisesta potentiaalista, Bitcoinin vaikutus ulottuu syvemmälle nykyisen fiat-rahoitusjärjestelmän ongelmakohtiin.

Nykyinen globaali fiat-rahoitusjärjestelmä perustuu keskuspankkien hallitsemaan valuuttaan, joka on altis inflaatiolle ja poliittisille päätöksille. Tällainen järjestelmä voi johtaa valuutan arvon heikkenemiseen ja taloudelliseen epävakaisuuteen, joka vaikuttaa eniten tavallisiin kansalaisiin. Inflaatio syö säästöjen arvoa ja vähentää ostovoimaa, mikä on erityisen haasteellista alhaisen ja keskitulotason yksilöille.

Bitcoin tarjoaa vaihtoehtoisen ratkaisun näihin ongelmiin hajautetun lohkoketjuteknologian avulla, mikä mahdollistaa rahan luomisen ja siirron ilman keskitettyä valvontaa. Toisin kuin perinteiset valuutat, Bitcoinilla on ennalta määrätty maksimimäärä (21 miljoonaa kolikkoa), mikä suojaa sitä inflaatiolta. Tämä tekee siitä houkuttelevan vaihtoehdon niille, jotka etsivät keinoja suojata varansa inflaatiolta.

Lisäksi Bitcoin mahdollistaa transaktiot suoraan osapuolten välillä ilman välikäsiä, kuten pankkeja tai muita rahoituslaitoksia. Tämä vähentää transaktiokustannuksia ja parantaa rahansiirron tehokkuutta, erityisesti kansainvälisissä maksuissa. Tämän ominaisuuden ansiosta Bitcoin ei ainoastaan tarjoa taloudellista autonomiaa yksilöille vaan myös edistää taloudellista inkluusiota tarjoamalla pankkipalveluita niille, jotka ovat perinteisen pankkijärjestelmän ulottumattomissa.

  

KvarnX-palvelussa voit käydä kauppaa Bitcoinilla helposti ja turvallisesti

   Tutustu palveluun ja luo itsellesi ilmainen tili.

Bitcoinin teknologia: Miten lohkoketju toimii?

Bitcoinin teknologia ja sen perusta, lohkoketju, ovat keskeisiä ymmärtääksemme, miten Bitcoin toimii. Bitcoinin lohkoketju on hajautettu kirjanpitojärjestelmä, joka koostuu toisiinsa linkitetyistä lohkoista. Kukin lohko sisältää joukon transaktioita, jotka ovat kryptografisesti allekirjoitettuja ja vahvistettuja.

Kun Bitcoin-transaktioita tehdään, ne lähetetään verkkoon odottamaan vahvistusta. Louhijat, jotka ovat verkon osallistujia tekevät työtä vahvistaakseen nämä transaktiot ja liittääkseen ne lohkoon. Louhijat ratkaisevat monimutkaisia matemaattisia pulmia, joiden ratkaiseminen vaatii huomattavan määrän laskentatehoa. Kun pulma on ratkaistu, uusi lohko lisätään lohkoketjuun, ja kaikki verkon osallistujat päivittävät kirjanpitonsa tämän uuden lohkon tiedoilla.

Lohkoketju on suunniteltu siten, että kerran lisättyä lohkoa ei voida muuttaa ilman, että kaikki sitä seuraavat lohkot muutetaan. Tämä tekee Bitcoin-verkosta erittäin turvallisen ja lähes mahdottoman manipuloida, sillä muutoksen tekeminen vaatisi yli 51% verkon laskentatehosta.

Lohkoketjun salausmenetelmät, kuten hash-toiminnot, sekä konsensusmekanismit, kuten proof of work, varmistavat, että järjestelmä on turvallinen ja toimii oikeudenmukaisesti. Nämä teknologiat takaavat, että kukaan yksittäinen taho tai ryhmä ei voi hallita tai vääristää Bitcoin-verkkoa, mikä ylläpitää verkon läpinäkyvyyttä ja luotettavuutta.

Bitcoin-verkon ylläpito ja sen globaali luonne

Bitcoin lohkoketjua ylläpidetään hajautetusti tuhansien ympäri maailmaa sijaitsevien solmujen (node) toimesta. Lohkoketjujen käyttö on levinnyt eri toimialoille, kuten finanssisektorille, terveydenhuoltoon, logistiikkaan ja vähittäiskauppaan. Hajautetusta arkkitehtuurista huolimatta haasteita esiintyy, kuten skaalautuvuuden ja lähes reaaliaikaisuuden tarpeen kanssa kamppailu tietyillä markkina-alueilla. Jatkuvasti kehittyvä teknologia, kuten julkiset ja yksityiset lohkoketjut, sekä niiden vaatima salaus ja älykkäät sopimukset, kuljettavat käyttäjäkokemuksia kohti entistä turvallisempaa ja tehokkaampaa digitaalisen omaisuuden hallintaa. Näitä vastaavia ratkaisuja on alkanut rakentumaan myös Bitcoin-lohkoketjun päälle. 

Bitcoin lohkoketjun ja sen perusteknologian käsittäminen on avainasemassa ymmärtäessämme nykyaikaista finanssijärjestelmää ja digitaalisen omaisuuden tulevaisuutta. Lohkoketjut ovat jo osoittaneet vakiintuneen asemansa, ja niiden sovellukset yltävät pelkkää kryptovaluuttaa syvemmälle, mikä näkyy konkreettisissa esimerkeissä, kuten Kansallisgallerian ja GameStopin lohkoketjuhankkeissa. Näemme myös uusien sovellusten ja palveluiden esiinmarssin sekä nk. NFT-huuman, mikä heijastaa lohkoketjuteknologian potentiaalia muuttaa monet markkinoilla olevat tuotteet ja palvelut.

Bitcoinin osto- ja käyttöopas suomalaisille

Bitcoineja ostaminen on prosessi, joka vaatii perustietämystä ja luotettavaa kauppapaikkaa. Suomessa Kvarn X on yksi suosituimmista alustoista digitaalisen valuutan hankkimiseen ja vaihdantaan. Palvelun avulla käyttäjät voivat helposti ostaa, myydä ja säilyttää bitcoineja turvallisesti. 

Ostaaksesi bitcoineja Kvarn X -palvelun kautta, seuraa näitä vaiheita:

1. Siirry rekisteröitymään palveluun kohdassa “Luo tili” tai klikkaamalla tästä.

2. Valitse tunnistautuminen yksityishenkilönä tai yritysasiakkaana.

3. Tunnistaudu pankkitunnuksilla.

4. Syötä ajantasaiset yhteystietosi asiakastietolomakkeelle, hyväksy käyttöehdot ja lähetä lomake.

5. Asiakkuutesi palveluun on nyt avattu. Saat vahvistusviestin sähköpostiisi onnistuneesta rekisteröitymisestä ja kirjatumislinkin Kvarn X-palveluun.

6. Tee reaaliaikainen talletus ja olet valmis aloittamaan kaupankäynnin.

Osta bitcoineja: Siirry kaupankäyntiosioon, valitse bitcoinien ostovaihtoehto, määritä ostettavien bitcoinien määrä ja vahvista toimeksianto.

Tarkemmat ohjeet löytyvät Kvarn X:n käyttöoppaasta, johon pääset tästä linkistä.

  

KvarnX-palvelussa voit käydä kauppaa Bitcoinilla helposti ja turvallisesti

   Tutustu palveluun ja luo itsellesi ilmainen tili.

Bitcoin-lompakoiden eri muodot ja niiden turvallisuus

Bitcoinin hankinnan jälkeen on tärkeää säilyttää se turvallisessa Bitcoin-lompakkossa tai säännellyssä ja turvallisessa palvelussa, kuten Kvarn X. Lompakot voivat olla ohjelmia jotka on asennettu tietokoneelle tai mobiililaitteelle, mutta ne voivat olla myös fyysisiä laitteita, jotka tarjoavat lisäturvaa koska oman avaimen säilytys tapahtuu tietokoneen ulkopuolella. 

Bitcoin-verkon tärkeimmät päivitykset ja niiden vaikutukset

Viime vuosina Bitcoin on kokenut useita merkittäviä päivityksiä, jotka ovat vahvistaneet sen asemaa kryptovaluuttamarkkinoilla. Erityisen huomionarvoinen päivitys on SegWit, joka on parantanut verkon skaalautuvuutta ja mahdollistanut salamaverkon käyttöönoton. Tämä teknologia mahdollistaa nopeat siirrot ja on avannut mahdollisuuksia älykkäille sopimuksille sekä uudenlaiselle taloudelliselle toiminnalle Bitcoin-verkossa. Lisäksi vuonna 2023 käyttöön otettu Ordinals-innovaatio on tuonut NFT:t Bitcoinin lohkoketjuun, lisäten uusia ulottuvuuksia ja käyttötarkoituksia tälle pioneeri-kryptovaluutalle. Nämä päivitykset ovat lupaavia Bitcoinin tulevaisuuden ja teknologisen kehityksen kannalta.

Suomessa Bitcoin-verkon kapasiteetti ja tehokkuus ovat kasvussa. Maassa on yhteensä 15 Bitcoin-automaattia, mikä asettaa Suomen keskikastiin maakohtaisissa automaattimäärässä Yhdysvaltojen johtaessa tilastoa 31 400 automaatilla (2024). Suomen edistykselliset tietoverkot ja päivittäisten Bitcoin full node -asiakasohjelmien määrä, 296 kappaletta (2024), osoittavat maan teknologisen edistyksen ja Bitcoin-yhteisön sitoutumisen. Tämä edistää Bitcoinin käytettävyyttä ja luotettavuutta Suomessa ja tarjoaa esimerkin muille maille.

Taproot-päivitys, joka otettiin käyttöön marraskuussa 2021, on yksi Bitcoinin tärkeimmistä teknologisista edistysaskeleista. Tämä päivitys on parantanut merkittävästi verkon yksityisyyttä ja tehokkuutta sekä laajentanut sen käyttömahdollisuuksia. Taproot mahdollistaa monimutkaisempien älykkäiden sopimusten luomisen yksinkertaisemmin ja edullisemmin, mikä tekee Bitcoinista houkuttelevamman vaihtoehdon monenlaisille käyttäjille. Taproot vahvistaa Bitcoinin asemaa johtavana kryptovaluuttana, tarjoten entistä monipuolisempia teknologisia ratkaisuja maailmanlaajuisesti.

FAQ

Mitä Bitcoin oikeastaan on?

Bitcoin on avoimeen lähdekoodiin pohjautuva digitaalinen valuutta ja ensimmäinen kryptovaluutta, jonka Satoshi Nakamoto loi. Se toimii hajautetun lohkoketjuteknologian ansiosta ja tarjoaa yksilöille taloudellista autonomiaa perinteisen pankkijärjestelmän ulkopuolella.

Kuinka Bitcoin vaikuttaa talouteen?

Bitcoinin vaikutus talouteen on merkittävä, sillä se tarjoaa globaalin ja hajautetun maksujärjestelmän, joka ei ole riippuvainen keskuspankeista tai muista keskitetyistä finanssi-instituutioista. Tämä voi lisätä taloudellista tehokkuutta ja avoimuutta.

Miten Bitcoinin lohkoketju toimii?

Bitcoinin lohkoketju on hajautettu kirjanpito, joka koostuu toisiinsa linkitetyistä datalohkoista. Lohkoketju varmentaa ja tallentaa kaikki verkossa tapahtuneet Bitcoin-transaktiot, tehden niistä läpinäkyviä ja peruuttamattomia.

Mitä hyötyä on Bitcoin-sijoittamisesta?

Bitcoin-sijoittamisen hyötyjä voivat olla esimerkiksi sen mahdollinen arvonnousu ajan myötä, vähäinen korrelaatio muiden varaluokkien kanssa sekä toimiminen hajautusinstrumenttina sijoitusportfoliossa.

Miten Bitcoin-lompakot toimivat ja kuinka turvallisia ne ovat?

Bitcoin-lompakot ovat digitaalisia lompakoita, joissa säilytetään Bitcoinien omistusoikeutta osoittavia avaimia. Lompakot ovat yleensä hyvin turvallisia, erityisesti jos käytetään kaksivaiheista vahvistusta ja pidetään varmuuskopiot turvallisessa paikassa.

Kuinka Bitcoinin käyttö maksuvälineenä toimii?

Bitcoin toimii maksuvälineenä siirtämällä bitcoineja maksajan lompakosta vastaanottajan lompakkoon. Maksuja voidaan tehdä kenelle tahansa maailmassa ilman välikäsiä, ja niiden käsittelykulut ovat yleensä matalat.

  

KvarnX-palvelussa voit käydä kauppaa Bitcoinilla helposti ja turvallisesti

   Tutustu palveluun ja luo itsellesi ilmainen tili.