29.12.2023
I
Pulse

Kryptomarkkinan odotukset korkealla vuoteen 2024

Kryptomarkkinan odotukset korkealla vuoteen 2024


Tämä on Kvarn Pulse-uutiskirje, jossa tarkastellaan kryptovaluuttamarkkinoiden ja makrotalouden ajankohtaisia tapahtumia.

Osakemarkkinoilla toipumisen vuosi 2023

Osakemarkkinoilla vuotta 2023 voi kuvailla ensisijaisesti toipumisen vuotena. Päättyvää vuotta edeltänyt vuosi 2022 oli osakemarkkinoiden heikoin  sitten finanssikriisin.  S&P 500 -indeksi laski  vuodessa yli 19 prosenttia ja Nasdaq-indeksi yli 33 prosenttia, ja vuoden päättyessä taantumahuolet leijuivat vahvasti ilmassa.

Vuosi 2023 on edustanut rivakkaa nousua tästä alhosta. S&P 500-indeksi on vuoden alusta noussut lähes 25% ja Nasdaq lähes 45%. S&P 500-indeksin nousulle leimaa antavaa on ollut sen painottuminen “Magnificent Seveniin” (Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Nvidia, Meta, Tesla). Näiden yhtiöiden kurssit ovat vuoden aikana nousseet 50-240%, ja suuren painoarvonsa vuoksi ne vastaavat lähes kahdesta kolmasosasta S&P 500 -indeksin noususta.

Vuoden erityiseksi nousijaksi on luonnollisesti nostettava puolijohteita valmistava Nvidia. Vuoden 2022 lopulla alkaneen tekoälybuumin myötä yhtiön osake lähti täysin lentoon, nousten vuoden 2023 aikana yli 240% prosenttia ja nostaen Nvidian markkina-arvoltaan maailman kuudenneksi suurimmaksi yhtiöksi.

Kryptomarkkina 2023:
Bitcoin +160%, Solana +980%

Kryptosijoittajille vuosi 2023 oli kokonaisuutena erinomainen. Suurimman kryptovaluutta bitcoinin (BTC) kurssi nousi noin 160%, toiseksi suurimman etherin (ETH) noin 100% ja kryptomarkkinan kokonaisarvo 120%. TOP 20-tokeneista parhaiten tuotti Solana-lohkoketjun natiivi token SOL, jonka kurssi yli kymmenkertaistui.

Tuoreemmille kryptosijoittajille on toki aiheellista asettaa päättyvän vuoden nousumarkkina laajempaan kontekstiin. Vuosi 2022 oli kryptoille raju laskumarkkina, ja vuosi 2023 on ollut ensisijaisesti siitä toipumista. Kahden vuoden tarkastelujaksolla bitcoin on edelleen n. 10% pakkasella, ja kryptomarkkinan kokonaisarvo lähes 30%. Vuoden 2021 markkinahuipuista molemmat jäävät noin 40%.

Pidemmän aikavälin tarkastelun lukemista kannattaa ensisijaisesti osata lukea se, että tämän vuoden voimakkaista kurssinousuista huolimatta kryptovaluutoilla on aiempaan markkinahuippuunkin vielä runsaasti nousuvaraa. Siinä missä S&P 500 -indeksi hivottelee parhaillaan kaikkien aikojen huippulukemiaan, on suurimillakin kryptovaluutoilla niihin matkaa vielä useita kymmeniä prosentteja, pienemmillä satoja.

Vuoden 2024 avaimet:
BTC ETF, halving, korkokäänne

Vuoteen 2024 lähdetään kryptomarkkinalla suorastaan poikkeuksellisen valoisissa tunnelmissa. Nähtävissä on samanaikaisesti kolme potentiaalisesti hyvin positiivista ajuria, jotka esittelemme seuraavassa.


Tammikuu 2024: BTC spot-ETF

Tammikuussa odotetaan Yhdysvaltain arvopaperikomission päätöstä bitcoin spot-ETF-hakemuksiin. Myönteiset päätökset avaisivat kryptovaluuttoihin sijoittamisen kokonaan uusille sijoittajasegmenteille. Monien analyytikkojen arviot bitcoiniin kohdistuvista uusista pääomista liikkuvat kymmenissä miljardeissa.

Spot ETF-hakemusten käsittelyaikataulu on ollut julkisesti tiedossa ja tarkkaan seurattu. Mahdollisen hyväksymisen seuraukset lienevät pitkälti hinnoiteltu nykykurssiin, ja myönteisen päätöksen välitön vaikutus saattaisi olla “sell the news”-tyyppinen kurssilasku. Pidemmällä aikavälillä hakemusten hyväksyntää on kuitenkin vaikea nähdä muutoin kuin vahvasti positiivisena.

Huhtikuu 2024: bitcoin halving

Huhtikuussa 2024 tapahtuu neljäs ns. bitcoin halving. Tässä bitcoin-protokollaan ennalta kirjatussa tapahtumassa bitcoin-verkon transaktioita validoivien ns. louhijoiden uusien bitcoinien muodossa maksettavat lohkopalkkiot puolittuvat.  Koska uusia bitcoineja syntyy ainoastaan lohkopalkkioiden muodossa, tarkoittaa tämä samalla, että bitcoinin liikkeseen laskutahti (issuance rate) puolittuu nykyisestä.

Tähän mennessä jokaiseen bitcoin halvingiin on liittynyt voimakas nousumarkkina. Siitä, missä määrin kysymys on kausaliteetista ja missä määrin vain ajallisesta korrelaatiosta, on monia mielipiteitä. Olemme käsitelleet asiaa tarkemmin Learning-sarjan artikkelissamme. Joka tapauksessa halvingilla on kryptomarkkinalla vähintäänkin voimakas narratiivinen arvo, ja sen toteutumista ja vaikutuksia seurataan suurella mielenkiinnolla.


H1/2024: ensimmäiset koron laskut?

Yhdysvaltain keskuspankki on viestinyt sekä rivien välissä että osin eksplisiittisestikin historiallisen koronnnostosyklin olevan tulossa päätökseensä, ja ohjauskoron laskujen alkavan mahdollisesti jo alkuvuonna 2024. Analyytikkojen enemmistö vaikuttaa odottavan yhteensä noin 1,5% koronlaskuja vuoden aikana, ja todennäköisenä ajankohtana niiden alkamiselle pidetään maaliskuuta.

Tällaisenaan toteutuessa koronlaskut tukisivat merkittävästi riskillisiä omaisuuseriä, kuten kryptovaluuttoja. Erityisesti korkosyklin kääntyminen lähes samaan aikaan bitcoin halvingin ja mahdollisen bitcoin spot-etf hyväksynnän kanssa loisi erittäin mielenkiintoisen asetelman vuoden toiselle puolikkaalle.

Tärppinä kryptosijoittajalle voidaan nostaa, että edellisen kerran Yhdysvaltain keskuspankin aloittaessa koronlaskut kesällä 2019, siihen asti kohonnut ns. bitcoin-dominansssi (bitcoinin osuus kryptomarkkinan kokonaisarvosta) lähti välittömästi laskuun, eli toisin sanoen muut kryptotokenit alkoivat tuottaa bitcoinia paremmin. Bitcoin-dominanssi on vuoden 2023 aikana kohonnut merkittävästi, joten ei olisi yllättävää jos ensimmäiset koronlaskut tälläkin kertaa laukaisivat alt-coinien ylituoton.

Kvarn X toivottaa sinulle hyvää ja menestyksekästä vuotta 2024!

Kvarn Pulsen sisältämä aineisto on tuotettu ainoastaan markkinointiviestinnän tarkoitukseen. Mitään Kvarn Pulsen kautta välitettävää informaatiota ei tule käsittää tarjouksena tai kehotuksena tehdä mitään osto- tai myyntipäätöksiä eikä muuksi kehotukseksi sijoitustoimenpiteisiin mistään sijoituskohteesta. Uutiskirjeen kopiointi tai sen sisällön lainaaminen ilman Kvarnin antamaa nimenomaista hyväksyntää on kielletty. Uutiskirjeessä esitetyt tiedot koskevat uutiskirjeen kirjoittamisaikaan vallinnutta tilannetta, ja tiedot voivat tai ovat voineet muuttua. Kvarn Capital Oy ei takaa uutiskirjeeseen sisältyvän tai uutiskirjeessä viitatun tiedon oikeellisuutta tai täydellisyyttä.