Viimeinen viikko on kryptomarkkinalla menty laskusuunnassa. Suurimman kryptovaluutta bitcoinin kurssi laski noin viisi prosenttia, ja toiseksi suurimman kryptovaluutta etherin kurssi noin yksitoista prosenttia. Muun kryptomarkkinan kokonaisarvo (pois lukien suurimmat stable coinit) laski noin kolmetoista prosenttia.
Laskuviikolle tyypillisesti bitcoinin kurssi piti pintansa muuta kryptomarkkinaa paremmin, minkä seurauksena bitcoin-dominanssi nousi yli kaksi prosenttia. Samasta syystä ETH/BTC-suhde tuli tälläkin viikolla alaspäin noin seitsemän prosenttia.
Kvarn X-kaupankäyntipalvelun tokeneista kovimmat viikkolaskut tekivät JUP (-32%), ENA (-29%) ja IMX (-27%). Yleisilmeeltään laskusuuntaisen viikon harvoja nousijoita oli kryptomaailman veteraani EOS (+38%).
Viimeisen viikon suurin uutinen on luonnollisesti keskiviikkona 2.4.2025 Yhdysvaltain julkistamat uudet tuontitullit.
Etukäteen “Liberation Dayksi” nimettynä päivänä Yhdysvaltain presidentti Donald Trump julkisti Yhdysvaltojen kaikkia merkittäviä kauppakumppaneita koskevat tuontitullit. Tullien suuruus vaihteli maakohtaisesti, alkaen kymmenestä prosentista ja kohoten joidenkin maiden kohdalla jopa yli 50 prosenttiin.
Vaikka tulleja osattiin odottaa, niiden suuruus yllätti monien ennakko-odotukset. Hämmennystä on myös herättänyt maakohtaisten tullien suuruuden määräytymisperusteet. Sosiaalisessa mediassa jotkut ovat esittäneet, että tullien suuruus olisi määritetty yksinkertaisesti maiden välisen kauppataseen perusteella.
Kirjoitushetkellä vaikuttaa siltä, että markkinoiden välitön reaktio tullipäätöksiin on yksiselitteisen negatiivinen. Osakefutuurit viittavat osakemarkkinoiden laskevan torstaina kerta-askeleella useita prosentteja. Jotkut analyytikot ovat kuvanneet nykyisten tullilinjausten tarkoittavan yksiselitteisesti globaalia taantumaa.
Vaikka reaktiot eilisiin tulliuutisiin ovat monin paikoin melko tyrmistyneitä, me pidättäydymme vielä vetämästä pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Eilistä tulli-uutista voi pitää Yhdysvalloilta dramaattisena kauppapoliittisena pelin avauksena, jonka jäljiltä ilmassa on nyt runsaasti palloja.
Nähtäväksi jää esimerkiksi, kuinka eri kauppakumppanit tulevat reagoimaan. Oletettavasti osa pyrkii liennyttämään ja neuvottelemaan Yhdysvaltojen kanssa, osan vastaus taas tulee olemaan vastavuoroiset toimet ja eskalointi. Seuraavassa vaiheessa kuvaan astuvat keskuspankit ja niiden reaktiot muuttuneeseen kauppapoliittiseen tilanteeseen.
Sijoitusmarkkinoilla on siis runsaasti epävarmuutta ja monenlaisia pelkojakin. Tällä hetkellä emme vallitsevilla tiedoilla koe perustelluksi ruokkia näitä maalailemalla korostuneen kehnoja skenaariota.
Olemme jo useina edeltävinä viikkoina tuoneet esille sekä krypto- että osakemarkkinan olevan päivätason heilunnasta huolimatta viikkotason laskutrendissä. Tämä havainto antanut aihetta riskitason hallintaan jo hyvissä ajoin. Mikäli lukijamme on toiminut näin, ei viimeisimpien tulliuutisten tulisi enää antaa aihettaa suuriin lisätoimenpiteisiin.
Seuraavat päivä ovat erityisen mielenkiintoisia, niin markkinoiden kuin Yhdysvaltain kauppakumppanienkin reaktioiden osalta. Palaamme niihin ensi viikolla, kun näkymä on toivottavasti tänään (torstaina 3.4.2025) uutisoinnissa vallitsevaa kakofoniaa selkeämpi.
Olemme useissa uutiskirjeissämme nostaneet esille, kuinka alkuvuoden aikana bitcoin kurssi on mielestämme pitänyt pintansa yllättävänkin hyvin. Viimeisen vuorokauden tulliuutiset ja markkinoiden reaktiot niihin ovat vahvistaneet tätä tulkintaa entisestään.
Jos käytämme osakemarkkinan ajantasaisimpana mittarina kirjoitushetkellä kaupan käynnin kohteena olevaia Nasdaq 100 E-mini futuureja, voimme nähdä niiden olevan nyt samalla tasolla kuin ne olivat syyskuun 2024 alkupuolella.
Tuolloin suurimman kryptovaluutta bitcoinin kurssi oli noin 58 000 dollarin tienoilla. Toisin sanoen, teknologiaindeksien laskettua syyskuun 2024 tasolle, on bitcoinin kurssi lähes viisikymmentä prosenttia vastaavaa ajankohtaa korkeammalla.
Tämä on varsin yllättävää kurssikehitystä sijoituskohteelta, jonka monet ovat mieltäneet, usein oikeutetusti, “vivutetuksi Nasdaqiksi”.
Jotta emme syyllistyisi valikoivaan tarkastelujaksojen poimintaan, tarkastelemme myös kehitystä alkaen marraskuun 2024 kuudennesta päivästä. Tuolloin Donald Trumpin vaalivoitto oli varmistunut ja nyt ilmoitettujen tuontitullien todennäköisyys kerta-askeleella merkittävästi lisääntynyt.
Tuosta ajanhetkestä Nasdaq-futuurit ovat laskeneet noin seitsemän prosenttia. Bitcoinin kurssi taas on tuohon hetkeen nähden noin kaksikymmentä prosenttia korkeammalla.
Jos kokeneilta kryptotreidaajilta olisi kysyttyä arviota kysymykseen “Jos Nasdaq-futuurit laskevat seitsemän prosenttia, mitä tapahtuu bitcoinin kurssille?”, uskomme että useimmat arviot olisivat päätyneet veikkaamaan 10-20% suuruista laskua. Siksi onkin varsin hätkähdyttävää nähdä, kuinka hyvin bitcoinin kurssi on pitänyt pintansa riskillisille omaisuuserille varsin haastavassa sijoitusympäristössä.
Luonnollisesti on syytä olla varovainen vetämään tästä vielä kovin vahvoja johtopäätöksiä. Tarkasteluväli on molemmissa tapauksissa suhteellisen lyhyt, ja erityisesti ensimmäisessä esimerkissä alkaa ajanhetkestä, jolloin bitcoinin kurssi oli näkemyksemme mukaan kehittynyt melko heikosti suhteessa osakemarkkinaan.
Toisaalta meillä ei ole perusteita odottaa, että olisimme vielä nähneet nyt käynnissä olevan markkinalaskun pohjaa. Suhteellista suoriutumista on perustelluinta arvioida, kuin laskutrendin kaikki pudotukset on nähty. Tässä vaiheessa joudumme pitämään vielä oven auki sille vaihtoehdolle, että kysymys olisi vain ajallisista eroista ja kryptomarkkinan kovempi pudotus vielä edessä päin.
Edellä kuvatuilla varauksillakin joudumme nostamaan esille myös sen mahdollisuuden, että nyt nähty bitcoinin kurssin ja osakemarkkinan korrelaation heikkeneminen (suuntaan jossa bitcoin kehittyy suhteellisesti vahvemmin) voisi olla ensimmäisiä merkkejä bitcoinin ja osakemarkkinan erkanemisesta.
Tämä bitcoinin kurssin ja osakkeiden“decoupling” on yksi bitcoin-sijoittamisen “Graalin malja”, jonka toteutumista on odotettu jotakuinkin niin kauan kuin bitcoineilla on käyty kauppaa. Bitcoinin kurssikehityksen irtaantuminen osakemarkkinoista tekisi siitä perinteiseen sijoitusportfolioon aidosti hajautusta tarjoavan instrumentin, jolla yhdistyisivät muihin omaisuusluokkiin korreloimattomat tuotot ja korkea tuotto-odotus. Jotkut ovatkin maalailleet bitcoinin tällöin tuovan yhteen “kullan korreloimattomuuden ja teknologiaosakkeiden tuottopotentiaalin”.
Tällainen sijoituskohde olisi jokaisen riski-tuotto-suhdettaan optimoivan sijoittajan unelma, ja tekisi bitcoinista todella kiinnostavan kohteen jokaiselle sijoittajalle. Toistaiseksi bitcoinin kurssi on korreloinut melko vahvasti osakkeiden kanssa, ja sen sijoitussalkkuun tarjoama hajautushyöty on vielä pääosin antanut odottaa itseään.
Mikäli tällainen “decoupling” olisi joskus tapahtuakseen, se voisi alkaa jollakin nyt nähdyn kaltaisella korrelaation ja “high beta”-käyttäytymisen heikkenemisellä ja erityisesti bitcoinin suhteellisella vahvuudella laskutrendissä. Kehityksen voimistuessa saatettaisiin nähdä suorastaan käänteistä korrelaatiota. Jos erkaneminen joskus todella alkaisi, se siis voisi näyttää juuri nyt nähdyltä.
Palaamme lopuksi aiemmin esittämiimme varauksiin. On täysin mahdollista, että bitcoinin suhteellisessa vahvuudessa on tällä hetkellä kyse vain markkinoiden eritahtisuudesta, ja ensi viikolla näemme bitcoinin jälleen treidaavan “vivutettuna Nasdaqina”. Haluamme kuitenkin tuoda esiin, että bitcoinin kurssikehitys viime kuukausien risk off-markkinassa poikkeaa merkittävästi odotuksistamme, ja tilanteen kehittymistä kannattaa pitää silmällä.
Näillä mietteillä jätämme lukijan seuraaman kryptomarkkinan mielenkiintoista tilannetta, sijoitusmarkkinoiden orientoituessa uuteen tullipolitiikkaan ja sen seurauksiin. Me palaamme jälleen ensi viikolla Kvarn Pulse-uutiskirjeen merkeissä, joten pysythän kuulolla!
Olet kirjautuneena Kvarn X Pro -asiakkaana.
Kirjaudu ulos