24.5.2024
I
Pulse

Ether ETF-hakemukset etenivät

Viikon avainnumerot


Tämä on Kvarn Pulse-uutiskirje, jossa tarkastellaan kryptovaluuttamarkkinoiden ja makrotalouden ajankohtaisia tapahtumia.

Viimeinen viikko on kryptomarkkinalla menty nousujohteisesti. Suurimman kryptovaluutta bitcoinin kurssi nousi noin kolme prosenttia, toiseksi suurimman kryptovaluutta etherin noin 29 prosenttia ja muun kryptomarkkinan kokonaisarvo noin neljä prosenttia. Etherin poikkeukselliseen kurssikehitykseen palaamme myöhemmin tässä uutiskirjeessä.


BTC, ETH ja muun kryptomarkkinan kokonaisarvo

Etherin selkeästi muuta markkinaa vahvemman kurssikehityksen myötä pitkään laskusuunnassa ollut ETH/BTC-suhde ponnahti kertaloikalla ylöspäin noin 25%. Bitcoin-dominanssi puolestaan laski noin kolme prosenttia, päätyen noin 54 prosenttiin.


Kvarn X -valikoiman tokeneista viikon vahvimmat kurssikehitykset nähtiin etherin ohella Uniswapin UNI-tokenilta (+30%), Arbitrumin ARB-tokenilta (+24%) ja Ethereum Classicin ETC-tokenilta (+21%). Noususuuntaisessa markkinassa heikointa kurssikehitys puolestaan oli Arweaven AR-tokenilla (-12%), Tronin TRX-tokenilla (-8%) ja Hederan HBAR-tokenilla (-4%).


Ether ETF-hakemukset etenivät

Markkina-arvoltaan toiseksi suurimman kryptovaluutta etherin (ETH) spot-pohjaisten ETF-rahastojen toimilupahakemukset ottivat merkittävän askeleen eteenpäin perjantain vastaisena yönä Suomen aikaa, kun Yhdysvaltain arvopaperikomissio SEC hyväksyi niiden keskeisen osan, niin sanotut 19B-4 -lomakkeet. Näiden lomakkeiden hyväksymisen jälkeen pidetään yleisesti käytännössä varmana, että hakemukset tullaan hyväksymään ja toimiluvat myöntämään.

19B-4 -lomakkeiden hyväksyntä ja sitä edeltävät käänteet tällä viikolla yllättivät monet. Bitcoin spot ETF-rahastojen toimilupien myöntämisen jälkeen tammikuussa monet elättelivät toiveita, että myös etherin vastaaville rahastoille myönnettäisiin toimiluvat toukokuussa. Kevään mittaan näitä odotuksia kuitenkin laski viitteet siitä, että bitcoinin ETF-rahastojen toimilupahakemusten käsittelystä poiketen SEC ei käytännössä pitänyt yhteyttä toimilupien hakijoihin hakemusten tiimoilta, esimerkiksi hakemusten muokkausten tai tarkennusten muodossa. Tämä luettiin yleisesti viitteeksi siitä, että SEC ei ollut aikeissa hyväksyä hakemuksia.

Alkuviikosta kryptomarkkinan sähköistivät uutiset, joiden mukaan SEC oli pyytänyt ETH ETF-rahastojen toimilupien hakijoita kiireellisesti päivittämään hakemuksiaan. Tämä yllättävä tieto käänsi markkinan odotukset hetkessä 180 astetta hakemusten hyväksymisen suuntaan. Tämän seurauksena etherin kurssi nousi muutamassa tunnissa lähes kaksikymmentä prosenttia.

Torstaina, päätöksen julkitulon alla, markkina vielä hermoili ja etherin kurssi sahasi melko laajasti edes takaisin. Itse päätöksen julkaisu ei kuitenkaan aiheuttanut suuria reaktioita, vaan ether liikkuu edelleen noin 25% alkuviikkoa korkeammalla.

Tapahtumaketju havainnollistaa ainakin sen, että kryptovaluuttojen kaltaisen uuden finanssiteknologian tapauksessa regulaation kehittymisellä on merkittävä vaikutus markkinoiden arvostuksiin. Tähän asti etheriin melko nuivasti suhtautuneen Yhdysvaltain arvopaperikomission äkillinen 180 asteen käännös myös viittaa siihen, että sääntelyä ohjaavissa päätöksissä saattaa olla vahvastikin läsnä myös ajan hetkellä vallitsevat poliittiset vaikuttimet.


Riksbank laski korkoa, EKP seuravana?

Seuraavan vuoden aikana odotettavissa olevasta ohjauskoron laskusyklistä saatiin toukokuussa lisää näytteitä, kun maaliskuussa ohjauskorkoaan laskeneen Sveitsin keskuspankin lisäksi Ruotsin keskuspankki Riksbank laski ohjauskorkoaan 4,00%:sta 3,75%:iin. Syyt ohjauskoron laskuun juuri nyt ovat melko ilmeisiä. Ruotsin talous on supistunut neljä vuosineljännestä peräkkäin, ja työmarkkina on selvästi viilentynyt. Taloustilanteen heikentyessä Riksbankilla ei ole juuri muita vaihtoehtoja kuin laskea korkoja ennen kuin Euroopan keskuspankki tekee samoin, vaikka eritahtinen koronlasku on toisaalta herättänyt huolta myös kruunun suhteellisesta heikkenemisestä.

Seuraavana ohjauskorkoaan laskevien keskuspankkien jonossa lienevät juuri Euroopan Keskuspankki ja Yhdistyneiden kuningaskuntien keskuspankki Bank Of England, joiden odotetaan tekevän ensimmäiset koronlaskut kesäkuukausina. Samaan aikaan odotukset Yhdysvaltain keskuspankin ohjauskoron laskusta ovat alkuvuoden aikana jatkuvasti siirtyneet myöhemmäksi. Tällä hetkellä Yhdysvaltain ensimmäisen koronlaskun odotetaan tapahtuvan syyskuussa.

Kryptosijoittajalle keskuspankkien ohjauskorkojen laskuilla ja niiden eritahtisuudella on tunnistettavissa vähintään kaksi mahdollista vaikutusta, joiden mahdollisuudesta kannattaa ainakin olla tietoinen.

1. Ensimmäinen on, että ohjauskoron lasku saattaa johtaa markkinoiden riskinottohalukkuuden lisääntymiseen, mikä saattaisi ainakin hypoteettisesti näkyä alt-coinien suhteellisena vahvistumisena ja pitkään ajatkuneen bitcoin-dominanssin nousun taittumisena.

2. Toisaalta on hyvä tiedostaa, että ohjauskoron laskeminen euro-alueella ennen Yhdysvaltoja saattaisi tukea euron heikkenemistä suhteessa Yhdysvaltain dollariin. Yhdysvaltain dollarin ja bitcoinin suhteessa on monta muuttujaa, emmekä tarkoita implikoida varsinaista syy-yhteyttä, mutta kryptosijoittajan on hyvä ainakin olla tietoinen  siitä, että viimeisen yhdeksän vuoden aikana bitcoin tehnyt suurimmat kurssiliikkeensä pääsääntöisesti samaan suuntaan EUR/USD-parin kanssa.

BTC/USD, EUR/USD ja niiden korrelaatio


Käy kauppaa ja osallistu arvontaan - Pääpalkintona 10 kpl SOL-tokeneita!

Toukokuun kunniaksi Kvarn X järjestää palvelunsa asiakkailleen arvonnan! Arvomme 10 kpl SOL-tokeneita ja 10 kpl elokuvalippuja asiakkaiden kesken, jotka ovat tehneet vähintään 30 osto- ja/tai myyntitapahtumaa osallistumisaikana.


Kampanja kestää koko toukokuun 1.-31.5.2024, ja osallistuaksesi sinun tulee suorittaa vähintään 30 kauppaa osallistumisaikana – noin yksi osto-/myyntitapahtuma päivässä.


Kauppatapahtumien määrän ollessa vähintään 30, jokainen osto-ja myyntitapahtuma toimii arpalippuna: mitä enemmän kauppatapahtumia teet, sitä suurempi mahdollisuus voittaa!

Esimerkki 1: Teet 20 ostoa ja 10 myyntiä valitsemillasi kryptoilla (yht. 30 kauppaa). Tällöin sinulla on arvonnassa 30 arpalipuketta.
Esimerkki 2: Teet 28 ostoa ja 18 myyntiä valitsemillasi kryptoilla (yht. 46 kauppaa). Tällöin sinulla on arvonnassa 46 arpalipuketta.
Esimerkki 3: Teet 14 ostoa ja 13 myyntiä valitsemillasi kryptoilla. Tällöin et ole arvonnan piirissä, sillä kauppatapahtumien lukumäärä on vain 27 kpl.

Palkinnot:
Pääpalkintona: 10 kpl SOL-tokeneita (arvotaan 1 kpl SOL-token erissä)
10 kpl Finnkinon elokuvalippuja, arvo 10 euroa kappale (arvotaan 2 kpl lipun erissä)
Tutustu arvonnan tarkempiin sääntöihin täältä.


Kvarn Pulsen sisältämä aineisto on tuotettu ainoastaan markkinointiviestinnän tarkoitukseen. Mitään Kvarn Pulsen kautta välitettävää informaatiota ei tule käsittää tarjouksena tai kehotuksena tehdä mitään osto- tai myyntipäätöksiä eikä muuksi kehotukseksi sijoitustoimenpiteisiin mistään sijoituskohteesta. Uutiskirjeen kopiointi tai sen sisällön lainaaminen ilman Kvarnin antamaa nimenomaista hyväksyntää on kielletty. Uutiskirjeessä esitetyt tiedot koskevat uutiskirjeen kirjoittamisaikaan vallinnutta tilannetta, ja tiedot voivat tai ovat voineet muuttua. Kvarn Capital Oy ei takaa uutiskirjeeseen sisältyvän tai uutiskirjeessä viitatun tiedon oikeellisuutta tai täydellisyyttä.