3.5.2024
I
Pulse

Kryptomarkkinan korjausliike jatkuu


Tämä on Kvarn Pulse-uutiskirje, jossa tarkastellaan kryptovaluuttamarkkinoiden ja makrotalouden ajankohtaisia tapahtumia.


Viimeinen viikko on kryptomarkkinalla menty jyrkästi laskusuunnassa. Suurimman kryptovaluutta bitcoinin kurssi laski noin kymmenen prosenttia, toiseksi suurimman kryptovaluutta etherin kurssi noin seitsemän prosenttia ja muun kryptomarkkinan kokonaisarvo noin kuusi prosenttia.

BTC, ETH ja muun kryptomarkkinan kokonaisarvo

Kulunut viikko oli jatkoa yli seitsemän viikkoa kestäneelle korjausliikkeelle, joka alkoi maaliskuun alkupuolella bitcoinin saavutettua uuden kaikkien aikojen kurssihuipun noin 74 000 dollarissa. Tästä huipusta suurimpien kryptovaluuttojen kurssit ovat tulleet alaspäin noin 20-30 prosenttia, ja monissa pienemmissä tokeneissa on nähty 30-60% kurssilaskuja.

Bitcoin, ether ja kryptomarkkinan kokonaisarvo 3-5/2024


Bitcoinin hieman muuta markkinaa nopeamman kurssilaskun myötä bitcoinin osuutta kryptomarkkinan kokonaisarvosta kuvaava bitcoin-dominanssi laski noin 1,5 prosenttia, päätyen noin 54 prosenttiin. Kahden suurimman kryptovaluutan suhdetta kuvaava ETH/BTC-suhde puolestaan nousi noin kolme prosenttia päätyen noin 0,505:een.

Bitcoin-dominanssi ja ETH/BTC-suhde


Kryptomarkkinan liikkuessa alaspäin tyypillisimmin näemme bitcoinin ulkopuolisen kryptomarkkinan laskevan enemmän kuin bitcoin. Viimeisen viikon aikana tämä suhde on ollut toisin päin ja bitcoin on heikentynyt muuta kryptomarkkinaa nopeammin, mihin kannattaa kiinnittää huomiota. Alt-coin-optimisti voi nähdä tämän merkkinä alt-coinien vahvuudesta ja siitä, että pitkään laskussa ollut alt-coinien kokonaisarvon suhde bitcoiniin olisi löytämässä pohjaansa ja pian kääntymässä. Pessimistisempi näkemys olisi, että kyse on vain hetkellisestä alt-coinien yliarvostuksesta, mikä korjautuessaan tarkottaisi alt-coineille erityisen voimakasta liikettä alaspäin, erityisesti jos samalla bitcoinin dollarimääräinen kurssilasku jatkuu.

Muun kryptomarkkinan heikkeneminen bitcoinia vastaan 2022-2024


Yleisilmeeltään laskusuuntaisessa markkinassa Kvarn X-palvelun tokeneista parasta kurssikehitystä nähtiin Tron-protokollan TRX-tokenilta (+7%), Cosmoksen ATOM-tokenilta (+4%) ja Polkadotin DOT-tokenilta (+0%). Laskuviikon kovimmat kurssilaskut puolestaan tekivät meemikolikko Dogecoin (DOGE, -15%), sekä edellisellä viikolla kurssinousuja tehneet Hederan HBAR (-13%) ja Algorandin ALGO-token (-13%).

Kvarn X-valikoiman viikon vahvimmat ja heikoimmat kurssikehitykset


Kuinka syvä korjausliike?

Bitcoinin viime viikon kurssiliike alaspäin vei sen ensimmäistä kertaa tässä korjausliikkeessä tähän asti tukitasona toimineen 59 000-60 000 dollarin alapuolelle. Tukitason petettyä herää luonnollisesti kysymys, kuinka alas kurssilasku voi tämän jälkeen jatkua. Teknisen analyysin näkökulmasta seuraava potentiaalinen tukitaso voisi olla noin 52 000 dollarissa, mikä tarkottaisi vielä noin kymmenen prosentin pudotusta.

Rikkoutunut noin 60 000 dollarin tukitaso ja mahdollinen 52 000 dollarin tukitaso

Erityisen mielenkiintoisen tämän hetken noin 58 000 dollarin kurssitasosta tekee se, että se on melko lähellä bitcoin spot ETF-rahastoihin tehtyjen sijoitusten keskikurssia. BTC spot ETF-rahastoihin on niiden tammikuisen käynnistymisen jälkeen virrannut pääomia nettona (=myös ulosvirtaukset huomioiden) yhteensä yli kymmenen miljardin dollarin arvosta. Tällä hetkellä ei ole vielä selvää, millaisilla sijoitusstrategioilla ja riskintoleranssilla tätä uutta kryptosijoittamisen väylää hyödyntäneet sijoittajat operoivat. Tämän vuoksi seuraavan viikon aikana onkin kiinnostavaa seurata, miten nyt ensimmäistä kertaa bitcoin spot ETF-historian aikana tappiolle päätyneet sijoittajat toimivat, ja aiheutuuko heidän reaktioistaan markkinaan lisää myyntipainetta.

Hieman pidemmän aikavälin tarkastelussa bitcoinin kurssin voidaan nähdä olevan edelleen 20 viikon liukuvan keskiarvonsa (SMA) yläpuolella. Matkaa tähän rajapyykkiin ei kuitenkaan ole enää paljon, 20 viikon keskiarvon ollessa kohonnut jo noin 55 500 dollariin. Mikäli tämä usein nousumarkkinan merkkinä pidetty keskiarvo ei toimi tukitasona, saattaa se koetella monen kryptosijoittajan uskoa nousutrendin jatkumiseen. Pidämmekin hyvin todennäköisenä, että mikäli 55 500 dollarin taso ei pidä, vauhtia joudutaan hakemaan vähintään 52 000 dollarista.

Bitcoinin kurssi ja 20 viikon keskiarvo


BKT ja PCE herättivät huolia stagflaatiosta

Viimeisten viikkojen aikana on makrotalouden tilasta saadut datapisteet ovat luoneet ainakin pessimistisempien sijoittajien näkymiin hieman tummia pilviä. Viime viikolla julkaistut Q1/2024 tilastot kertoivat BKT:n kasvaneen Yhdysvalloissa vain 1,6% vuositahtia, mikä oli merkittävästi alle odotusten. Kasvutahti oli vain noin puolet edellisen Q4/2023 tahdista (3,4%) ja vain noin kolmannes Q3/2023 tahdista.

Odotettua hitaamman talouskasvun lisäksi viime viikolla saatiin viitteitä odotettua sitkeämmästä inflaatiosta. Viime viikolla julkaistu henkilökohtaisen kulutuksen hintakehitystä kuvaava PCE-indeksi kertoi vuositason inflaation olleen maaliskuussa 2,8%. Tyypillisesti volatiilien ruuan ja energian hintojen muutokset poisluettuna (ns. “Core PCE”) vuositason inflaatio oli 2,7%. Molemmat luvut olivat odotettua korkeammat, ja huomattavasti Yhdysvaltain keskuspankin kahden prosentin inflaatiotason yläpuolella.

Yhdistettynä viitteet hidastuvasta talouskasvusta ja huonoimmassa tapauksessa kiihtymään kääntyvästä inflaatiosta ovat herättäneet huolia jopa mahdollisesta stagflaatiosta. Tyypillisesti matalasta talouskasvusta, korkeasta työttömyysasteesta ja korkeasta inflaatiosta koostuva stagflaatio on perinteisesti ollut riskillisemmille omaisuusluokille varsin myrkyllinen yhdistelmä.

Nyt saadut merkit ovat varhaisia indikaatioita stagflaation mahdollisuudesta, ja näkemyksemme on että sijoittajan ei näiden perusteella ole vielä perusteltua tehdä dramaattisia ratkaisuja. On kuitenkin hyödyllistä tiedostaa, että lähivuosien mahdollisissa makrotalouden kehityskuluissa yhtenä vaihtoehtona on myös stagflaation skenaario, joka toteutuessaan todennäköisesti tarkottaisi kurssilaskuja korkeamman riskin omaisuusluokissa. Kvarn Pulse seuraa tilannetta lähikuukausina, kun makrotalouden tilan kehityksestä saadaan lisää indikaatioita.


Käy kauppaa ja osallistu arvontaan - Pääpalkintona 10 kpl SOL-tokeneita!

Toukokuun kunniaksi Kvarn X järjestää palvelunsa asiakkailleen arvonnan! Arvomme 10 kpl SOL-tokeneita ja 10 kpl elokuvalippuja asiakkaiden kesken, jotka ovat tehneet vähintään 30 osto- ja/tai myyntitapahtumaa osallistumisaikana.


Kampanja kestää koko toukokuun 1.-31.5.2024, ja osallistuaksesi sinun tulee suorittaa vähintään 30 kauppaa osallistumisaikana – noin yksi osto-/myyntitapahtuma päivässä.


Kauppatapahtumien määrän ollessa vähintään 30, jokainen osto-ja myyntitapahtuma toimii arpalippuna: mitä enemmän kauppatapahtumia teet, sitä suurempi mahdollisuus voittaa!

Esimerkki 1: Teet 20 ostoa ja 10 myyntiä valitsemillasi kryptoilla (yht. 30 kauppaa). Tällöin sinulla on arvonnassa 30 arpalipuketta.
Esimerkki 2: Teet 28 ostoa ja 18 myyntiä valitsemillasi kryptoilla (yht. 46 kauppaa). Tällöin sinulla on arvonnassa 46 arpalipuketta.
Esimerkki 3: Teet 14 ostoa ja 13 myyntiä valitsemillasi kryptoilla. Tällöin et ole arvonnan piirissä, sillä kauppatapahtumien lukumäärä on vain 27 kpl.

Palkinnot:
Pääpalkintona: 10 kpl SOL-tokeneita (arvotaan 1 kpl SOL-token erissä)
10 kpl Finnkinon elokuvalippuja, arvo 10 euroa kappale (arvotaan 2 kpl lipun erissä)
Tutustu arvonnan tarkempiin sääntöihin täältä.


Kvarn Pulsen sisältämä aineisto on tuotettu ainoastaan markkinointiviestinnän tarkoitukseen. Mitään Kvarn Pulsen kautta välitettävää informaatiota ei tule käsittää tarjouksena tai kehotuksena tehdä mitään osto- tai myyntipäätöksiä eikä muuksi kehotukseksi sijoitustoimenpiteisiin mistään sijoituskohteesta. Uutiskirjeen kopiointi tai sen sisällön lainaaminen ilman Kvarnin antamaa nimenomaista hyväksyntää on kielletty. Uutiskirjeessä esitetyt tiedot koskevat uutiskirjeen kirjoittamisaikaan vallinnutta tilannetta, ja tiedot voivat tai ovat voineet muuttua. Kvarn Capital Oy ei takaa uutiskirjeeseen sisältyvän tai uutiskirjeessä viitatun tiedon oikeellisuutta tai täydellisyyttä.