1.3.2024
I
Pulse

Kryptomarkkinan nousu jatkuu

Bitcoin yli 60 000 dollariin

Kryptomarkkinalla on viimeisen viikon aikana menty rajusti ylöspäin. Suurimman kryptovaluutta bitcoinin kurssi on noussut noin 23%, toiseksi suurimman kryptovaluutta etherin noin 17% ja muun kryptomarkkinan kokonaisarvo noin 14%. Bitcoinin selvästi muuta markinaa voimakkaamman nousun myötä bitcoin-dominanssinousi peräti 1,5 prosenttiyksikköä noin 54,50 prosenttiin, ja ETH/BTC-suhde puolestaan laski lähes neljä prosenttia noin 0,055:een. 

Psykologisesti merkittäviä dollarimääräisten rajapyykkien ylityksiä nähtiin sekä bitcoinilta, jonka kurssi ylitti 60 000 dollarin rajan keskiviikkona, että etherilta, jonka kurssi on reilussa viikossa puhkaissut sekä 3000 dollarin että torstaiaamuna hetkellisesti myös 3500 dollarin rajan. Kryptomarkkinan kokonaisarvo puolestaan ylitti maanantaina kahden biljoonan (2 000 000 000 000) dollarin rajapyykin.

Bitcoin, ether ja muu krytovaluuttamarkkina (29.2.2024 klo 12:01)

All-time high jo ennen halvingia?

Kryptomarkkinan sentimentti on reilussa kuukaudessa muuttunut dramaattisesti. Vain reilu kuukausi sitten bitcoinin kurssi niiasi alle 39 000 dollarin. Tuoreiden bitcoin spot ETF-rahastojen käynnistyminen nähtiin vielä tammikuun jälkipuoliskolla “sell the news”-tyyppisenä tapahtumana, ja monet arvioivat bitcoinin kurssin halvingia odotellessa hiipuvan kohti 30 000 dollaria.

Totuus on kuitenkin ollut päinvastainen. Uusien bitcoin ETF-rahastojen vahvat sisäänvirtaukset ja GBTC-rahaston ulosvirtausten väheneminen on tuonut markkinalle huomattavasti ostopainetta, mikä on kohottanut hintoja ja sen myötä markkinasentimenttiä. Merkittävä 50 000 dollarin rajapyykki ylitettiin helmikuun puolivälissä, ja vain pari viikkoa myöhemmin bitcoinin kurssi nousi yli 60 000 dollarin.

Voimakas kurssinousu on tuonut realistiseksi vaihtoehdoksi skenaarion, jossa edellinen all time-high (ATH) 69 000 dollaria ylitettäisiin jo ennen huhtikuun lopulla tapahtuvaa bitcoin halvingia. Tämä olisi selkeä poikkeus historialliseen trendiin, sillä tähän asti edellinen ATH on ylittynyt vasta noin puoli vuotta bitcoin halvingin jälkeen.

Aiempaa lyhyempi markkinasykli?

ATH ennen halvingia olisi selkeä muutos bitcoinin markkinasyklin rakenteessa. Toteutuessaan se lisäisi todennäköisyyttä sille, että tämä sykli saattaisi olla selkeästi aiempia lyhyempi. Tämä voi tarkoittaa, että markkinasyklin huippu saatettaisiin saavuttaa tyypillisen halvingia seuraavan vuoden 2025 jälkipuoliskon sijaan jo vuoden 2025 ensimmäisellä puoliskolla, tai jopa vuoden 2024 jälkipuoliskolla.

Markkinasyklin mahdollinen lyhentyminen puolestaan herättää kysymyksen, millainen vuonna 2021 bitcoinin uuden ATH:n jälkeen nähty “alt season” (pienempien kryptotokeneiden voimakas nousumarkkina suhteessa sekä dollariin että bitcoiniin) mahtaisi tällä kertaa olla. Edellisellä kerralla bitcoinin ylittäessä ATH:n yleinen rahapoliittinen ilmasto oli voimakkaan elvyttävä, mikä suosi riskikäyrällä yhä pidemmälle siirtymistä. Tällä kertaa on ainakin mahdollisuuksien rajoissa, että bitcoin ATH ylitettäisiin kevään 2024 aikana, mutta ensimmäiset Yhdysvaltain keskuspankin ohjauskoron laskut nähtäisiin vasta syksyllä.

Kirjoitushetkellä CME FedWatch antaa ohjauskoron ennallaan pitämiseksi todennäköisyydeksi kesäkuussa toki vain noin 40% ja heinäkuussa noin 20%. On kuitenkin huomioitava että vielä kuukausi sitten molempien skenaarioiden todennäköisyydet olivat käytännössä nollassa, ja markkinoiden odotukset tämän vuoden ohjauskoron laskuista ovat olleet koko alkuvuoden selvästi laskusuunnassa. On kiinnostavaa nähdä, millainen mahdollinen alt-season olisi kestoltaan ja voimakkuudeltaan ohjauskoron ollessa vielä huomattavan korkealla tasolla.

Yhteenvetona toteamme, että on varteenotettava todennäköisyys sille, että tästä tästä markkinasyklistä muodostuu ajoituksellisesti merkittävästi erilainen kuin aiemmista kolmesta syklistä. Tällä kertaa kryptosijoittajan ei kannata tuudittautua historiallisen datan varaan, vaan kehoitamme pitämään silmät auki ja seuraamaan tilannetta mahdollisten nopeiden ja yllättävienkin käänteiden varalta.

Lue lisää bitcoin halvingista Kvarn Research-artikkelistamme

Lue lisää kryptovaluuttojen syklisyydestä Kvarn Learning-artikkelistammeHallintoehdotus pompautti UNI-tokenin kurssin


Hajautetun krytopörssi Uniswapin UNI-tokenin kurssissa nähty perjantaina raju loikka ylöspäin. UNI-tokenin kurssi kohosi tunnissa noin 70 prosenttia. Kurssi on tämän jälkeen hieman vetäytynyt, mutta liikkuu edelleen yli 50 prosenttia perjantaiaamua korkeammalla.

Kurssiloikan aiheutti Uniswap-protokollaa kehittävän Uniswap Foundation ilmoitus uudesta hallintoehdotuksesta (governance proposal), jonka toteutuessa UNI-tokenin omistajan saisivat mahdollisuuden päästä osaksi Uniswap-protokollan keräämistä transaktiopalkkioista steikkaamalla tai delegoimalla tokeneitaan. Tämä muutos merkittävästi kasvattaisi UNI-tokenin omistamisen taloudellisia kannustimia, jotka ovat tähän asti olleet melko vaatimattomat. Tällaista muutosta on pitkään odotettu ja sen ajankohdasta on käyty runsaasti spekulaatiota. Uniswap Foundationin hallintoehdotus toteutuessaan selkeyttää tilannetta merkittävästi, ja markkinat reagoivatkin uutiseen huomattavan myönteisesti.

UNI-tokenin kurssi ennen ja jälkeen ilmoituksen uudesta hallintoehdotuksesta

Markkinanousu herättää meemikolikot

Voimakkaan markkinanousun ja hyvin myönteisen markkinasentimentin yksi jo aiemmista markkinasykleistä tutuksi tullut ilmiöt on erilaisten meemikolikkojen voimakkaat kurssiliikkeet ja uusien meemikolikkojen synty. Aivan suurimpien meemikolikoiden kuten Dogecoinin (DOGE) ja Shiba Inun (SHIB) kurssit ovat viikossa nousseet “vain” 40-50 prosenttia, mutta  keskisuurista meemikolikoista esim. dogwifhat:n (WIF) Pepen (PEPE)  viikkonousut ovat olleet noin 150 prosenttia.

Nousumarkkinan välillä hurmahenkisissäkin tunnelmissa haluamme muistuttaa meemikolikkoihin sijoittamisen luonteesta. Meemikolikoilla ei määritelmällisesti ole todellista käyttötarkoitusta, johon niiden arvo perustuisi. Niiden markkinakurssi perustuu puhtaasti meemin vetovoimaan ja sijoittajien haluun spekuloida tulevalla kurssikehityksellä. Ne voivat tarjota tuottoja, mutta vastaavasti myös merkittäviä ja hyvin vaikeasti ennakoitavia kurssilaskuja. Varsinkin pienempien meemikolikoiden kurssit ovat myös alttiita manipulaatiolle ja erilaisille “pump and dump”-kuvioille. Houkuttavilta kuulostavista toteutuneista tuotoista huolimatta kovin suurta roolia meemikolikoille emme siis kryptosijoittamisessa voi suositella.

ETH Denver kerää Ethereum-vaikuttajat yhteen

Maailman suurimman älysopimusprotokolla Ethereumin ympärille rakentuneen laajan käyttäjä- ja kehittäjäyhteisön suurin vuosittain järjestettävä tapahtuma ETH Denver järjestetään ensi viikonloppuna nimensä mukaisesti Denverissä. Jo seitsemättä kertaa järjestettävässä tapahtumassa on satoja puhuja, ja siihen odotetaan yli 20 000 kävijää. Varsinaista viikonlopun festivaalia edeltää jo parhaillaan käynnissä oleva, Ethereum-protkollan ympärille rakentuva hackathon-tapahtuma BUIDLathon.

Tapahtumalla on suuri symbolinen merkitys koko Ethereum-yhteisölle, ja sen massiivinen koko korostaa Ethereumin asemaa ja täysin omaa kokoluokkaa älysopimuslohkoketjujen kategoriassa. Erityistä nostetta tapahtuma saa tänä vuonna viimeisen 14 kuukauden aikana koetusta voimakkasta nousumarkkinasta, jonka aikana Ethereumin natiivin tokenin etherin kurssi on noin kolminkertaistunut, ja sen kokonaismarkkina-arvo on noussut yli 400 miljardiin dollariin. ETH Denverin yhteydessä monet Ethereum-ekosysteemin toimijat ovat tehneet uusia julkistuksiaan, joten tapahtumaan liittyvää uutisointia on tänäkin vuonna mielenkiintoista seurata.

Kvarn Pulsen sisältämä aineisto on tuotettu ainoastaan markkinointiviestinnän tarkoitukseen. Mitään Kvarn Pulsen kautta välitettävää informaatiota ei tule käsittää tarjouksena tai kehotuksena tehdä mitään osto- tai myyntipäätöksiä eikä muuksi kehotukseksi sijoitustoimenpiteisiin mistään sijoituskohteesta. Uutiskirjeen kopiointi tai sen sisällön lainaaminen ilman Kvarnin antamaa nimenomaista hyväksyntää on kielletty. Uutiskirjeessä esitetyt tiedot koskevat uutiskirjeen kirjoittamisaikaan vallinnutta tilannetta, ja tiedot voivat tai ovat voineet muuttua. Kvarn Capital Oy ei takaa uutiskirjeeseen sisältyvän tai uutiskirjeessä viitatun tiedon oikeellisuutta tai täydellisyyttä.