17.5.2024
I
Pulse

Odotettua matalampi CPI siivitti osakekurssit huippuun

Viimeinen viikko on kryptomarkkinalla menty erityisesti bitcoinin osalta nousuliikkeessä. Suurimman kryptovaluutta bitcoinin kurssi nousi noin kahdeksan prosenttia, toiseksi suurimman kryptovaluutta etherin kurssi pysyi lähes muuttumattomana ja muun kryptomarkkinan kokonaisarvo nousi noin kaksi prosenttia.
Etherin suhteellisesti heikkoon kurssikehitykseen paneudumme tarkemmin myöhemmin tässä uutiskirjeessä.


BTC, ETH ja muun kryptomarkkinan kokonaisarvo

Kvarn X -kaupankäyntipalvelun valikoiman tokeneista kovimmat viikkotason kurssinousut nähtiin Fantomilta (FTM, +21%), Immutable X:llta (IMX, +18%) ja Arweaven AR-tokenilta (+14%). Heikointa kurssikehitys puolestaan oli Cosmoksen ATOM-tokenilla (-8%), Algorandilla (ALGO, -4%) ja Arbitrumin ARB-tokenilla (-4%).


Kvarn X-valikoiman vahvimmat ja heikoimmat kurssikehitykset


ETH/BTC-suhde edelleen laskussa

Kahden suurimman kryptovaluutan, bitcoinin ja etherin, välistä suhdetta kuvaava ETH/BTC-suhde on ollut johdonmukaisesti laskusuunnassa syksystä 2022 alkaen. Tänä aikana ether on heikentynyt bitcoinia vastaan noin 45 prosenttia.

ETH/BTC-suhteen laskussa koettiin jälleen yksi tukitason pettäminen keskiviikkona 15.5.2024, kun suhde painui noin kuukausi sitten pohjakosketuksena toimineen 0,0463:n alle. Kun viime aikojen alin tukitaso on rikottu, ei ole selvää mistä suhdeluku löytää seuraavan tukitason tai lopullisen pohjansa.

Odotuksemme on, että ETH/BTC-suhteen heikkeneminen saattaa hyvinkin jatkua niin kauan, kunnes Yhdysvaltain keskuspankki toteuttaa ensimmäisen ohjauskoron laskun. Tällä hetkellä markkinat arvioivat tämän tapahtuvan todennäköisimmin syykuussa. Pisimmillään lasku voisi kestää jopa koronlaskusyklin loppuun saakka. Tällainen kehitys vastaisi suunnilleen ETH/BTC-suhteen edellisen laskutrendin kääntymistä syksyllä 2019.

Oheisessa graafissa ETH/BTC-suhteen kehitys ja punaisilla nuolilla Yhdysvaltain keskuspankin ohjauskoron laskut 2019. Jyrkin laskutrendi päättyi ensimmäisen koronlaskun jälkeen, ja nousutrendi alkoi hieman viimeisen koronlaskun jälkeen.ETH/BTC-suhteen aiemman kehityksen perusteella pidämme täysin mahdollisena skenaariota, jossa suhteen tämän kertainen pohja löytyisi vasta väliltä 0,03-0,04, eli 15-30% tämän hetkistä tasoa alempaa.

Se mitä tämä tarkoittaisi etherin dollarimääräiselle kurssille, riippuu luonnollisesti myös bitcoinin dollarikurssin kehittymisestä. Mikäli bitcoin tekisi samoihin aikoihin uusia kurssihuippuja välillä 75 000- 100 000 dollarin välillä, voisi etherin dollarikurssi pysyä suunnilleen nykyisen tason lähellä noin 2500-3500 dollarissa. Mikäli taas kryptomarkkina viilenee kesän ja alkusyksyn aikana, ja bitcoinin kurssi laskisi esimerkiksi 40 000- 50 000 dollarin välille, saattaisimme nähdä etherin dollarikurssin painuvan 1200-2000 dollarin paikkeille, eli 30-60% nykytasoa alemmaksi.

Tarkoituksemme ei ole olla kohtuuttoman pessimistisiä, mutta haluamme nostaa esiin, että näkemyksemme mukaan ether näyttäytyy tällä hetkellä kryptomarkkinan sisällä varsin korkeariskisenä, niin kauan kuin ETH/BTC-suhteen laskutrendi pysyy voimassa.

Toisaalta asiaa on mahdollista katsoa siten, että korkosyklin käännyttyä, ja ETH/BTC-suhteen löydettyä pohjansa, ether saattaisi tarjota varsin houkuttelevan riski/tuotto-suhteen. Löysemmän rahapolitiikan tukemana ETH/BTC-suhteen paluu 0,03-0,04 tasosta vuosien 2022-2023 tasoon 0,06-0,08 voisi tarjota 1,5-2,5 kertaistumisen suhteessa bitcoiniin, jonka päälle tulisi bitcoinin dollarimääräinen kurssimuutos.

Tämä skenaario pohjaa oletukseen, että nähty ETH/BTC-suhteen heikkeneminen johtuisi vain rahapolitiikan kiristymisestä johtuvasta pääomien siirtymisestä riskikäyrällä kohti matalamman riskin kohteita, eikä kertoisi etherin tai Ethereum-protokollan fundamentaalisemmasta heikentymisestä kryptomarkkinoilla. Jos taas sijoittaja uskoo etherin suhteellisen heikkenemisen takana olevan Ethereumin aseman pysyvämpin heikkeneminen kryptomaailman sisällä, voi päätyä uskomaan että aiemman kaltaisia 0,06-0,08 ETH/BTC-suhteita ei tulla enää näkemään rahapoliittisesta tilanteesta riippumatta.

Odotettua matalampi CPI siivitti osakekurssit huippuun

Kuluttajahintojen kehitystä Yhdysvalloissa huhtikuun aikana kuvaava CPI-indeksi julkaistiin keskiviikkona 15.5.2024. Indeksi kertoi inflaation olleen huhtikuussa 0,3 prosenttia, mikä oli hieman alle odotetun 0,4 prosentin. Vuositason inflaatio puolestaan oli 3,4%, mikä vastasi ennakko-odotuksia.

Tyypillisesti volatiilit ruuan ja energian hinnat poislukeva ns. Core CPI oli kuukausitasolla 0,3% ja vuositasolla 3,6%, mitkä molemmat vastasivat odotuksia.

Odotuksia matalampi kuukausitason CPI oli vähään aikaan ensimmäinen myönteinen uutinen inflaation hidastumisen rintamalla, ja antoi tukea markkinoiden odotuksille siitä, että Yhdysvaltain keskuspankki voisi aloittaa ohjauskoron laskut syyskuussa. Markkinat reagoivat CPI-lukuihin kurssinousuilla, ja sekä S&P 500-osakeindeksi että teknologiaosakkeiden kehitystä kuvaava Nasdaq-indeksi nousivat uusiin huippulukemiinsa. Myös kryptomarkkina reagoi vahvan myönteisesti, suurimman kryptovaluutta bitcoinin kurssin noustessa seuraavan vuorokauden aikana noin seitsemän prosenttia.

Siinä missä osakeindeksit ovat uusissa huippulukemissa, liikkuu bitcoinin kurssi vielä noin 15 prosenttia maaliskuisen huippulukemansa alapuolella. Seuraava kiinnostava mahdollinen vastustaso bitcoinille on noin 67 200 dollaria, mistä kirjoitushetkellä (torstai 16.4.2024) ollaan noin kahden prosentin päässä.


Käy kauppaa ja osallistu arvontaan - Pääpalkintona 10 kpl SOL-tokeneita!

Toukokuun kunniaksi Kvarn X järjestää palvelunsa asiakkailleen arvonnan! Arvomme 10 kpl SOL-tokeneita ja 10 kpl elokuvalippuja asiakkaiden kesken, jotka ovat tehneet vähintään 30 osto- ja/tai myyntitapahtumaa osallistumisaikana.


Kampanja kestää koko toukokuun 1.-31.5.2024, ja osallistuaksesi sinun tulee suorittaa vähintään 30 kauppaa osallistumisaikana – noin yksi osto-/myyntitapahtuma päivässä.


Kauppatapahtumien määrän ollessa vähintään 30, jokainen osto-ja myyntitapahtuma toimii arpalippuna: mitä enemmän kauppatapahtumia teet, sitä suurempi mahdollisuus voittaa!

Esimerkki 1: Teet 20 ostoa ja 10 myyntiä valitsemillasi kryptoilla (yht. 30 kauppaa). Tällöin sinulla on arvonnassa 30 arpalipuketta.
Esimerkki 2: Teet 28 ostoa ja 18 myyntiä valitsemillasi kryptoilla (yht. 46 kauppaa). Tällöin sinulla on arvonnassa 46 arpalipuketta.
Esimerkki 3: Teet 14 ostoa ja 13 myyntiä valitsemillasi kryptoilla. Tällöin et ole arvonnan piirissä, sillä kauppatapahtumien lukumäärä on vain 27 kpl.

Palkinnot:
Pääpalkintona: 10 kpl SOL-tokeneita (arvotaan 1 kpl SOL-token erissä)
10 kpl Finnkinon elokuvalippuja, arvo 10 euroa kappale (arvotaan 2 kpl lipun erissä)
Tutustu arvonnan tarkempiin sääntöihin täältä.


Kvarn Pulsen sisältämä aineisto on tuotettu ainoastaan markkinointiviestinnän tarkoitukseen. Mitään Kvarn Pulsen kautta välitettävää informaatiota ei tule käsittää tarjouksena tai kehotuksena tehdä mitään osto- tai myyntipäätöksiä eikä muuksi kehotukseksi sijoitustoimenpiteisiin mistään sijoituskohteesta. Uutiskirjeen kopiointi tai sen sisällön lainaaminen ilman Kvarnin antamaa nimenomaista hyväksyntää on kielletty. Uutiskirjeessä esitetyt tiedot koskevat uutiskirjeen kirjoittamisaikaan vallinnutta tilannetta, ja tiedot voivat tai ovat voineet muuttua. Kvarn Capital Oy ei takaa uutiskirjeeseen sisältyvän tai uutiskirjeessä viitatun tiedon oikeellisuutta tai täydellisyyttä.